Printre toate preocupările părinților, una dintre cele mai actuale este despre cum să le vorbească celor mici despre COVID – 19. Iată de ce ne-am gândit să facem un material informativ, care o să te direcționeze în cum să abordezi corect acest subect delicat în discuția cu cei mici. 

„The Child Mind Institute” a venit cu o serie de recomandări pentru părinți care ar trebui să inițieze o discuție cu cei mici la subiectul Coronavirus. Vezi câteva mai jos.

Nu-ți fie frică să discuți cu copii despre COVID – 19

Privește acest dialog ca o oportunitate prin care vei transmite un mesaj copilului tău, în această discuție este foarte important să-ți potrivești tonalitatea emoțională, și, pe tot parcursul discuției să ții cont de ea. Janine Domingues, unul dintre pshihologii pentru copii de la „The Child Mind Institute” spune că părintele este cel ce ține cont de noutăți, se informează, iar apoi trebuie să-i filtreze aceste noutăți celui mic. Scopul tău, în calitate de părinte sau pur și simplu în calitate de adult este să ajuți copilul să se simtă informat și să-i oferi informații bazate pe fapte, ceea ce este mult mai sigur decât ce aud cei mici de la prietenii lor sau din știrile televizate.

Fii sincer și clar

Nu oferi prea multe informații, deoarece acest lucru poate fi copleșitor pentru cel mic. În schimb, încercă să răspunzi la întrebările copilului. Fă tot ce-ți stă în puteri ca să răspunzi cinstit si clar. E în regulă dacă nu poți să răspunzi la toate întrebările celui mic, totuși încearcă să fii disponibil pentru cel mic, acest lucru este cel ce contează cel mai mult.

Fă-l să-ți povestească

Invită-ți copilul să-ți povestească despre tot ce știe sau a auzit despre Coronavirus, și află-i părerea lui, află-i trările pe care le simte în legătură cu acest subiect. Oferă-i oportunitatea să-ți pună întrebări. Scopul tău este să descurajezi procesul de formarea a fanteziilor înfricoșătoare în mintea celui mic.

Alege momentul potrivit

Dacă te simți foarte emoționat sau panicat, să știi că nu este cazul să inițiezi o discuție cu copilul. Treci peste aceste momente intense, limpezește-ți gândirea, analizează-ți felul în care acționezi, iar apoi după ce ești sigur că poți fi obiectiv și calm în discuția cu cel mic, poți trece la treabă.

„Când te simți anxios sau panicat, nu este momentul oportun să vorbești cu copiii despre ce se întâmplă cu Coronavirusul”, spune Dr. Domingues.

Fii liniștitor

Copiii sunt foarte egocentrici, așa că doar auzul despre Coronavirus de la știri poate fi suficient pentru a-i face să se îngrijoreze serios că vor prinde și ei acest virus. Este bine să-i vorbești copilului despre faptul că este un virus mai rar întâlnit (gripa este mult mai frecventă) și că, copiii par să aibă simptome mai ușoare.

Concentrează-te pe acțiunile de siguranță

O modalitate importantă de a-i asigura pe copii este să subliniezi despre măsurile de siguranță pe care le iei. Jamie Howard, un psiholog pentru copii la „Child Mind Institute”, a declarat că, „copiii se simt mai puțin stresați atunci când știu ce să facă pentru a se afla în siguranță”. Vorbește-le despre importanța spălatului pe mâini, spune-le despre regula celor 30 de secunde.

Păstrează rutina

„Nouă nu ne prea place incertitudinea, așa că păstrarea unei rutine cu care deja suntem obișnuiți va fi un lucru care va juca în favoarea noastră, la momentul de față”, spune Dr. Domingues. În mod special, păstrarea rutinei este importantă în cazul în care grădnițele sau școlile își sistează activitatea pe o anumită perioadă. Încearcă să-i structurezi ziua copilului tău, ținând cont de mesele principale ale zilei, păstreaz-i orele de somn sau odihnă, și nu uita că acestea sunt esențiale pentru fericirea și sănătatea copilui.

Sursa: Poynter.org