Dacă te-ai prins de nenumărate ori în viața asta cum rupi frigiderul când te simți prost, când ești supărat/ă, dezamăgit/ă, agitat/ă sau, pur și simplu, plictisit/ă, atunci știi exact ce este mâncatul emoțional!

După cum probabil ai înțeles deja, a lupta cu mintea ta este contraproductiv în asemenea instanțe, nici nu știi când te cuprinde disperarea și înainte să-ți dai seama, ai „comis-o” din nou… Tocmai de aceea ai nevoie să elaborezi niște alternative la această luptă lăuntrică. Uite aici câteva metode testate de eliminare a mâncatului compulsiv:

  1. Pregătește-te din timp, dacă știi că urmează să treci prin diverse provocări pe parcursul zilei, poate că ai de purtat o discuție extrem de complicată în familie sau la job, ar fi cazul să faci o listă cu alternativele mâncatului emoțional. Aici funcționează muzica preferată, o plimbare plăcută, o discuție de calitate cu un prieten drag sau jucatul cu animalul preferat. Important este să-ți alegi o activitate care-ți face plăcere și care nu-ți produce daune fizice sau morale.
  2. Iați 15 minute să analizezi ce se întâmplă în tine, înainte de a recurge din nou și din nou, la mâncatul compulsiv. O idee bună este să scrii în jurnalul personal ce anume îți trece prin minte, ce fraze, ce evenimente sau ce sentimente te îndeamnă să mânânci în exces. A ști exact prin ce treci este primul pas spre vindecarea sufletului.
  3. Conștientizează-ți emoțiile – aceasta este o alternativă excelentă la „mâncatul” lor. Da, noi suntem firi emoționale și Slava Domnului că suntem creați așa! Emoțiile aduc drive, aduc plăcere și dinamism în viețile noastre. Probabil că nimeni nu și-ar dori să trăiască complet lipsit/ă de emoții și sentimente. Asta ne face umani, și așa simțim că suntem vii.
  4. Trăiește-ți emoțiile – crede-mă, reprimarea este una dintre cauzele principale ale mâncatului emoțional, cu cât o să ții mai mult răul în tine, cu cât te vei sacrifica pentru toți ceilalți și vei renunța la tine, cu atât mai frustrat/ă vei fi! Dacă îți dorești să revii pe făgașul echilibrului alimentar, învață să recunoști emoțiile tale și dă-le voie să fie. Cu cât te împotrivești lor mai mult, cu atât acestea te vor domina mai mult și vor înăcri viața ta. Așadar, înțelept este să-ți recunoști: OK, acum sunt trist/ă, văd și recunosc tristețea din mine, hai să văd de ce a venit și ce vrea să-mi spună?

Schimbarea comportamentului alimentar este o provocare mare și extrem de complicată. Laudă-te pentru reușite și nu te pedepsi pentru micile devieri, nu ești perfect/ă și nici nu e nevoie!

Distribuie articolul: