În primăvara anului curent, secretariatul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) a fost sesizat de Marcel Lemnaru, un tânăr care folosește scaunul rulant din Bălți. Marcel povestea că avea o consultație programată la un medic specialist din cadrul Spitalului raional Orhei și că a fost impus de situație să urce scările în genunchi până la etajul doi. Șinele abrupte din metal nu le-ar fi putut urca, dacă nu era însoțit de asistentul social.

Conform Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, lui Marcel i s-a încălcat un drept fundamental. În sprijinul lui, secretariatul AOPD s-a deplasat la IMSP Spitalul raional Orhei, unde a evaluat situația de fapt și a avut discuții cu dl Andrei Stratulat, directorul instituției.

Tenta pozitivă a discuțiilor purtate cu Stratulat, a adus speranță în privirea lui Marcel. Acesta s-a simțit util și ascultat, devenind persoana cheie care a inițiat un proces de acomodare rezonabilă a spitalului. Marcel se bucura de faptul că rezolvă nu doar problema personală, dar și a celorlalte peste 500 de persoane cu dizabilități locomotorii din or. Orhei. Deja la mijloc de vară s-au înregistrat progrese la capitolul accesibilitate, iar schița elaborată de cei de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova le-a fost de mare ajutor, întrucât anterior lucrările de construcții proiectate nu se făceau din perspectiva accesibilității.

Astăzi, părinții cu copii în cărucioare, vârstnicii și persoanele cu dizabilități se bucură de acces neîngrădit la serviciile de sănătate, asigurate prin:

  • Instalarea unei rampe de acces în fața spitalului;
  • Deschiderea unui  cabinet consultativ la parterul spitalului, unde medicul specialist oferă consultație;
  • Reconstrucția wc-ului cu uși de dimensiuni ce asigură trecerea scaunului rulant și instalarea barelor de suport rabatabile.
  • Instalarea barelor de suport de-a lungul coridorului construit în pantă.

„Făcând un bilanț al resurselor investite în aceste proces, perseverența e cea care își face loc pentru cap de listă. E urmată de consecvență și de încrederea pe care s-a bazat parteneriatul. Conștientizam, pe deoparte, că resurse financiare alocate accesibilității nu au fost bugetate, iar pe de altă parte, să aștepți 2019 pentru a recomanda bugetarea acestora, ar fi însemnat încă cel puțin jumătate de an întârziere. Vorbind despre avantajele ce pot fi obținute în urma asigurării condițiilor de accesibilitate, administrația spitalului a conștientizat că suma de 30.000 lei își merită destinația pe deplin”, spun cei de la AO „Motivație”.

Marcel a rămas cu propria-i satisfacție și bucurie că de azi înainte incluziunea de la serviciile de sănătate în or. Orhei e la ea acasă. Unde se mai adaugă și demnitatea cu care trece pe lângă scările în fața cărora îngenunchease doar câteva luni în urmă. Și, desigur, speranța că umilința pe care a trăit-o nu o vor simți și alte persoane cu dizabilități din țară.

 

Efortul de advocacy pentru soluționarea acestei situații este susținut  în cadrul proiectului finanțat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei.

Distribuie articolul: