„Trebuie să ai încredere în tine!”, cred că ai auzit acestă frază măcar o dată în viață. Acesta este unul dintre cele mai valoroase sfaturi pe care le poți primi, dar care nu are nicio valoare dacă nu ai înțeles niciodată ce presupune. 

Psihologa Ana-Maria Vodnicear ne-a explicat cât de primordial este să ai încredere în tine, cum arată o persoană încrezătoare, dar și ce trebuie să facă persoanele, care au înțeles că au de lucru la acest capitol.

Cum arată și se comportă o persoană care are mereu încredere în sine?

persoană încrezătoare știe ce poate, cum poate și cât poate. Știe  dacă îi trebuie, poate mai multEa are o gândire autonomă, iese din tipare fără frică și are curajul  fie diferită.  Ea se cunoaște pe sine și îi respectă și pe cei ce o înconjoară.

O persoană încrezătoare nu crede că lumea e în potriva ei, dincontra, o vede și o folosește ca aliat. Ea răspunde pentru acțiunile sale și își prețuiește reușitele, chiar și cele mai mici.

Acceptă critica constructivă și argumentată, își recunoaște și învață din greșeli. Vede frumosul în primul rând în ea și îl găsește și în alții.

Femeile și bărbații percep diferit conceptul de „încredere în sine”. Pentru femei ea este mai mult o stare interioară. Pentru bărbați – un comportament.

Cum ne dăm seama  nu avem încredere în noi?

Fiecare are încredere în sine. Doar că în diferite doze. Câteva semne care arată că persoana are de lucrat la acest capitol sunt: neîncrederea în oameni, frica de eșec, frica de a vocaliza opinia personală, lipsa curajului de a se face remarcată într-un grup (vrea, dar are frică, pentru că nu toți vor).

Agitație: în mișcăriîn vorbire, anxietate, nevrozitate. 

Persoana nu poate privi oamenii în ochi, rectiliniu.

Umerii sunt ți în jos.

Încrederea în sine e ceva cu care te naști sau care se capătă pe parcursul vieții

Se formează prin și în urmă interacțiunii cu alții (copilul în burtă deja interacționează cu mama și cu mediul exterior, prin ea). Primii care contribuie la formarea încrederii în sine sunt părinții. Și uneori părinții își doresc atât de mult să crescă un copil încrezător, încât clachează.

Fraze de genul: „ești cel mai deștept”, „ești cel mai frumos”, îi dau copilului încredere, până în prima zi de școală (cel târziu), undeva vede că cineva e mai bun că el, la mate, de exemplu. E mai corect și benefic să i se spună copilului: „Tu ești frumos și toți oamenii sunt frumoși”. Fără formulări de genul „cel mai”.

Astfel copilul își conștientizează valoarea, înțelege că e unic și deosebit, dar și că fiecare om cu care va contacta va fi unic și deosebit. Și nu va avea frustrări.

Care sunt pașii pentru a ne restabili sau cultiva încrederea în noi?

O persoană echilibrată, cu o viziune formată asupra vieții își fixează ca sarcină: dezvoltarea și întărirea încrederii în sine.

O persoană nevrotică, de exemplu, își pune problema: cum să rezolve faptul că e neîncrezător. El crede că majoritatea problemelor lui vin de aici. Adesea crede că cineva din exterior îi poate rezolva sarcina și o va face.

Dar pentru că e o stare interioară, se acționează la fel de acolo. Fiecare simte de ce are nevoie, e foarte individual. Iar cu îndrumarea unui specialist sau formator se poate îmbunătăți calitatea încrederii în sine.

Câteva acțiuni concrete care se pot face:

1. Înconjoară-te cu oameni care te fac mai puternic

2. Stăpânește simțul umorului și fă mișto de tine

3. Fă și acceptă complimente

4. Percepe eșecurile ca pe lecții de viață

5. Conștientizează și depășește fricile

Citește și: Cum depistăm oamenii toxici din viața noastră și ce facem cu ei? Ne răspunde psihologa Ana-Maria Vodnicear


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA