Foamea este reală atunci când ai mânca şi un măr sau un morcov. Când începi să devii capricios/oasă, acolo vorbim de mâncat emoțional, de răsfăț alimentar sau de autosabotare.

A mânca emoțional înseamnă a mânca din plictiseală, de singurătate, când te copleșesc emoțiile, când aștepți o veste mare, când te-a supărat cineva, ori când ești dezamăgit/ă de tine. Și lista poate continua la nesfârșit…

Un truc simplu și eficient de a-ți recunoaște foamea este să-ți imaginezi o scală de la 1 la 10 și să mănânci numai atunci când foarmea ta e la un 7 sănătos și mai mult. Or, toate problemele cu silueta încep când foamea de 2 sau de 3 servește drept motiv de a ne îmbuiba fără noimă.

Cum ne satisfacem foamea reală și cum rezolvăm mâncatul emoțional?

Soluția vine pe două planuri – fizic și emoțional:

  1. Hrănirea autentică – mâncarea incompatibilă cu corpul tău nu te va hrăni la modul real (vezi monodietele gen keto sau dieta hiperproteică, ori alimentarea cu fast-fooduri), căci prin mâncrae de-o calitate îndoielnică corpul tău rămâne înfometat şi va continua să ceară (el nu-și primește aportul nutritiv necesar: vitamine, minerale și nutrienți). Astfel, cu cât este mai mare procentul de mâncare vie, naturală din alimentaţia ta, cu atât celulele tale sunt mai bine hrănite. Deci caută să mănânci cât mai sănătos pentru a-ți regla mecanismul foamei.
  2. Hrănirea sufletească, altfel decât prin mâncare – pe plan emoțional află că soluția este în înțelegere: să ne descoperim emoțiile, ca niște copii curioși, să le înțelegem izvorul, manifestarea și să dăm dovadă de bunătate față de noi înșine, iar carul se va urni din loc. Îți promit eu! Tot la nivel sufletesc, dă-ți voie să te răsfeți prin plăcerile vieții. Provocarea este să îţi educi modul în care obţii aceste plăceri. Dacă te-ai deprins să-ți iei cheful de viață, varietatea și simțul că trăiești, că în sfârșit ai grijă de tine doar din mâncare, atunci vei avea de lucrat în mod consolidat la schimbarea acestor obiceiuri (înlocuirea). Bucură-te de razele domoale ale soarelui, mergi într-o plimbare hai-hui, privește cerul sau joacă-te, ca un copil, cu-un animal de companie. Înlocuirea plăcerii luate din mâncare cu un spectru larg de activități ce te înalță este posibilă, dar cere o schimbare de perspectivă.

Distribuie articolul: