Ai observat că ți-au apărut pete mici și maronii pe faţă, spate, gât, piept, umeri sau mâini? În termeni medicali, acestea se numesc pete pigmentare, dar în popor sunt mai cunoscute sub denumirile de „pete de bătrânețe”. Dacă te întrebi de ce apar, află că nu există doar o singură cauză, dar cea mai frecventă este expunerea exagerată la soare. 

Cauzele petelor pigmentare

Nivelul crescut de melanină se face vinovat de apariția petelor pigmentare. În cazul în care nu știi ce este melanina, află că este un pigment natural care dă culoare părului, pielii și ochilor noștri. Totuși, ce anume determină excesul de melanină în organism? Expunerea exagerată la soare este principalul factor care provoacă apariția acestor pete pe piele. De aceea este important să folosești creme cu factor de protecție potrivit tipului tău de piele, potrivit pfarma.ro.

csid.ro

O altă cauză care stă la baza apariției petelor pigmentare sunt modificările hormonale. Femeile se confruntă cu acestea pe perioada sarcinii, dar și la menopauză din cauza dereglării nivelurilor de estrogen și progesteron. De asemenea, petele pigmentare mai pot să apară în timpul administrării unor pilule contraceptive. Totodată, acestea pot apărea și ca urmare a administrării unor antibiotice.

Moștenirea genetică și procesul natural de îmbătrânire sunt alți factori răspunzători pentru apariția acestor pete maronii pe piele. Specialiștii spun că, odată cu înaintarea în vârstă, numărul de melanocite (celulele care produc melanina) scade, însă volumul lor crește, intensificându-li-se activitatea.

Aceste hiperpigmentări ale pielii nu au un impact negativ asupra stării de sănătate, însă pot fi inestetice și afectează încrederea în sine a unei persoane.

Cum previi apariția petelor pigmentare?  

În zilele noastre, când industria estetică a evoluat atât de mult, este imposibil să nu găsești măcar un produs care să răspundă nevoilor tale. Poți aplica creme hidratante, creme de ochi, fond de ten ori BB cream cu factor de protecție în compoziție. Dacă observi zone mai închise la culoare pe piele, atunci este cazul să iți programezi o consultație la dermatolog. Medicul îți va face anamneza și un examen fizic, pentru a determina cauza. În funcție de acestea, poate face și o biopsie, pentru a afla un diagnostic clar.

bursa.ro

Atunci când hiperpigmentarea este agresivă, s-ar putea să ai nevoie de un tratament cu hidrochină, o substanță care deschide pielea. Ține, însă, cont, că acest medicament trebuie luat cu grijă, urmând cu strictețe recomandările medicului. Tratamentul prelungit cu hidrochină, fără pauze, poate agrava aspectul petelor.

Și cremele cu retinoizi pot ajuta în lupta cu petele pigmentare. Trebuie să mai știi că ambele remedii au nevoie de cel puțin câteva luni, pentru a da rezultate. Cel mai bun mod de a scăpa de petele pigmentare este să previi apariția lor. Nu ieși din casă fără cremă cu factor de protecție de cel puțin 30.

Sezonul rece a anului este timpul perfect pentru a opune rezistență acestor probleme, pentru că pigmentația se va scoate cu acizii (AHA, BHA),  vit C, vit A , etc. de aceea alegem vremea cu mai puțin soare pentru că în caniculă pielea e vulnerabilă și facilităm agravarea problemei.

Tratamente cosmetice care pot șterge petele pigmentare

Există și câteva proceduri cosmetice care te pot ajuta să elimini petele pigmentare. Printre acestea se numără:
– terapia cu laser;
– peeling-ul chimic;
– microdermabraziunea.

costmart.ru

Sursa: well-nest.ro

Distribuie articolul: