În sezonul rece tenul nostru poate avea de suferit. Avem o piele sensibilă, iar temperaturile scăzute ne „atacă”. Din cauza frigului, de multe ori simţim cum pielea ustură, se usucă, se descuamează. Iar acest lucru nu doar se simte, ci se şi vede. Pentru a evita aceste neplăceri am cerut câteva sfaturi de la cosmetologul Natalia Spătaru. 

Cum ar trebui să fie cremele pentru timpul rece în comparație cu cele pe care le folosim vara?

„În sezonul rece se recomandă cremele mai hrănitoare bogate în vitamine uleioase și antioxidanți deoarece în sezonul rece tenul este expus la vînt și frig și atunci el se usucă în exces și aceste vitamine ne ajută să îl regenerăm și să-l menținem hidratant. Desigur se ține cont și de tipul pielii , dacă vorbim despre pielea uscată sau normală se recomnda pe timp de noapte cremă cu vitamina E, A, F , dar pe timp de zi o cremă mai ușoară. Dacă avem un ten gras se recomandă cremele mai ușoare , mai emoliente bogate în antioxidanți și minerale.În sezonul rece ca și în sezonul cald nu se exclude crema cu factor de protecție solară, deoacere în sezonul rece razele sunt mai slabe dar la fel au puterea de a hiperpigmenta pielea.”

Ce proceduri ne ajută tenul să rămână hidratat și să fie mai puțin afectat de temperaturile scăzute?

„Dacă vrem să decurgem la proceduri de îngrijire a tenului pe timp de iarnă pentru a preveni uscarea și deshidratarea la cabinetul cosmetologic atunci recomand procedurile de hidratare profundă cum ar fi:

– Curățirea tenului cu microdermabraziune , ultrasunel , mecanic.Curățirea tenului este procedura de bază care se recomandă de făcut înainte de a începe oricare tratament facial.Prin curățire noi înlăturăm toate surplusurile de murdărie din pori , astfel toate ingredientele vor putea pătrunde mai profund în piele și vor avea un efect mai bun.

– Pilingurile chimice și anume pilingul lactic ( derivați din zahărul din lapte ) , pilingul glicolic ( exctract din sfecla de zahăr ) , pilingul piruvic ( extras din struguri)..
– Rediofregvență facială – RF-lifting este o terapie bazată pe unde de radio de fregvența înaltă și lumina diodă roșie , care pătrunde profund în piele , înfierbîntă țesutul pînă la o temperatură de 45 grade , astfel se contractă celulele fibroblaste și stimulează sinteza de fibre de colagenă și elastină.
– Masajul facial – efectuat cu creme bogate în vitamine.
– Carboxy teraphy – este o terapie noninvazivă combinată între un piling și gel activator care intrînd în contact formează o reacție chimică în urma careea se formează bioxidul de carbon – CO2.Acesta oxigenează pielea din profunzime, stimulează circulația sigenului, stimulează funcția celulelor fibroblaste.

– Măștile hrănitoare și măștile alginate cu efect termo.
– Oxigenul hiperbaric.
– Biorevitalizarea cu dermopen. Este o terapie efctuată cu un aparat în vîrful căruia se afla un stativ cu microace. Aceste microace fac în piele mici găuri prin care se introduce preparate după tipul de ten.Prin efectuarea găurelelor pielea se trăumează și după începe rapid să se regenereze astfel se stimulează sinteza de colagenă și elastină.”

Pilingurile sunt deseori recomandate de cosmetologi, dar știm că dacă avem pielea foarte sensibilă ele ne pot dăuna un pic. În timpul rece al anului este recomandat să ne facem piling-uri?

„Peelingul este o metodă dermato-cosmetică folosită cu scopul de a îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii în vederea stimulării funcției celulelor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifică în mod dramatic arhitectura dermului, deoarece acționează cu precădere la nivelul epidermei (stratul superficial al pielii), însă există și metode mai agresive prin care se poate modifica chiar și structura proteinelor din pielii.Pilingurile sunt clasificate în patru categorii și le recomandăm în dependență de tipul acestuia.

Categoriile:
– Pilingul mecanic – este un piling pe bază de microparticule exfoliante care acționează superficial curățind stratul epiderm al pielii.Are o acțiune ușoară și se recomandă în toate anotimpurile și la toate tipurile de piele.Dacă tenul este mai uscat se recomandă ca la baza pilingului să fie cremă mai hrănitoare casa să conțină acizi grași , iar dacă pielea este mai grasă se recomandă ca la baza să fie cremă mai ușoară care să curate și să matifieze piele.

– Pilingul enzimatic – este un piling bazat pe enzime care la fel este ușor și se poate folosi și în condiții casnice.Se recomandă în deosebi la persoanele cu tenul uscat.Pilingul enzimatic are o exfoliere mai profundă dar fără să afecteze pielea de aceea se recomandă în toate sezoanele mai ales în sezonul rece deoarece are un efect puternic de hidratare.

-Pilingul cu acizi din fructe – este un piling mai profund care are la baza acizii din fructe în procente de la 8 % și pînă la 20 % și mai sus.Aceste pilinguri au o penetrarea mai adîncă și de aceea se recomandă de efectuat doar în cabinetele cosmetologice , cu excepția celora care au un procent mic de acizi și care au fost deja testați deja de către pacient în cabinet și au avut o reacție bună se poate recomanda și folosirea acestuia în condiții casnice.

– Pilingul chimic – este o categorie de piling care se efețuiază strict doar în cabinetele cosmetologice deoarece au pătrundere foarte puternică și pot da reacții . Scopul acestei proceduri este de a distruge și îndepărtă, într-o manieră controlată și sub supravegherea specialiștilor, părțile degradate ale tegumentului, pentru a permite accelerarea procesului de regenerare al pielii. Substanțele chimice folosite fac parte din categoria celor exfoliante. De asemenea, substanțele chimice folosite în cadrul peelingului chimic diferă între ele în funcție de profunzimea efectivă a acțiunii, precum și în funcție de natură chimică a soluției pe care o au la baza.Se recomandă doar în sezonul rece a anului , deoarece pot provoca hiperpigmentarea pielii.

Care este cel mai potrivit demachiant în timpul toamnei și al iernii, apa micelară sau demachiantele cu uleiuri?
„Demachiantul nu se alege în dependență de sezon dar în dependență de tipul pielii. Dacă vorbim despre pielea uscată se recomandă lăptișorul ca demachiant deoarece el conține particule de grăsime care pe lîngă faptul că curată impuritățile , hidratează pielea. Nu conțin componente care produc spumă ceea ce ne dă siguranță că nu ne va irita pielea.Se recomandă în primul rînd la persoanele care au un ten foarte sensibil și persoanelor care suferă de cuperoză. Pentru persoanele cu ten gras se recomandă gelul demachiant , deoarece aceste conțin componente care înlătură surplusul de grăsime și matifiază pielea, dar aici trebuie să fin foarte atenți deoarece sunt foarte multe geluri demachiante în comerț care conțin sodium laureth sulfat care usucă exagerat pielea și în acest caz pielea devine uscată și iritată.

După fiecare demachiere regula de bază este tonifierea , deoarece tonicul înlătură resturile de demachiant și impuritați , reglează pH pielii și hidratează pielea. Dacă vorbim despre apă micelară, atunci putem să o recomandăm doar pentru pielea uscată, iritată sau normală, dar nu trebuie de evitat spălarea cu apă după demachierea cu apă micelară deoarece toate componentele demachiante și impuritățile rămîn pe piele. După demachierea cu apă micelară numaidecît se tonifică pielea, ceea ce pacienții nu prea țin cont. Trebuie de reținut că apa micelară nu este o apă de spălat fața care o înlocuiește pe cea de la robinet, este un demachiant și trebuie înlăturat. Dacă vorbim de uleiurile demachiante atunci aceste se recomandă de folosit doar pentru demachierea în jurul ochilor. Aceste produse conțin o cantitate prea mare de uleiuri ceea ce nu face bine pielii noastre chiar dacă este uscată. Uleiurile se pun ca o peliculă pe piele astupă porii și pielea încetează să respire și toate produsele care le vom folosi nu vor avea efect deoarece nu vor putea intra componentele în piele.”

Cum îngrijim piele din jurul ochilor?
„Pilelea în jurul ochilor este de 5 ori mai subțire decît pielea pe restul tenului. De aceea este nevoie să îi acordăm o atenție specială. Se recomandă de folosit cremele de hidratare în jurul ochilor de la vîrsta de după 20 de ani. Se recomandă în sezonul cald o cremă mai emolientă , mai ușoară, dar în sezonul rece trebuie de tras atenția și la hrănire nu doar la hidratare , de aceea folosim o cremă mai grasă. Se mai recomandă și măștile nutritive cu acizi grași cum ar fi – vit. A,E, omega 3 , serumurile pe bază de: colagenă și elastină, acid hialoronic, sirtuină, piptide, bioplacentă.”

Ce fon de ten ar fi indicat să folosim în timpul rece ?
„Fondul de ten care se folosește zi de zi trebuie să fie ușor ca pielea să respire și să nu conțină silicon. Același fond de ten poate fi folosit în oricare sezon, doar că putem să îl combinăm cu o bază de machiaj mai hidratantă sau cu o cremă care să fie aplicată înaintea fondului de ten. Dacă nu folosim cremă cu factor de protecție solară recomand ca fondul de ten să aibă minim 20 spf pe sezonul rece.”

Sursa foto: arhivă personală.

 

Distribuie articolul: