Care este prima imagine care îți vine în minte când te gândești la Paris? Cel mai probabil este Turnul Eiffel. Dar știați că acest turn înalt de 324 de metri, construit din fier și vechi de peste 130 de ani, a fost construit inițial pentru a rezista doar 20 de ani în capitala Franței?

 

Controversă
Proiectul omului de afaceri francez Gustave Eiffel, al inginerilor Maurice Koechlin și Emile Nouguier și al arhitectului Stephen Sauvestre de a construi turnul a fost ales dintr-un total de 107 propuneri. Construcția a fost realizată în cadrul Expoziției Universale din 1889, la primul centenar al Revoluției Franceze.

Dar nu totul a fost roz pentru iconicul monument arhitectural.

De la început a primit numeroase critici și a făcut obiectul mai multor proteste în timpul construcției sale. Într-o scrisoare publicată în ziarul francez Le Temps la 14 februarie 1887, artiștii, arhitecții și personalitățile vremii au pus la îndoială lucrarea, argumentând că gustul, arta și istoria francezilor erau „amenințate de construcție, în centrul nostru. capitală, a inutilului și monstruosului Turn Eiffel”.

„Și timp de douăzeci de ani, vom vedea cum umbra acestei coloane de fier urâte cu șuruburi se întinde peste oraș”, au adăugat ei.

Și este că la început ideea a fost ca după 20 de ani, turnul să fie distrus. Dar Gustave Eiffel avea alte planuri pentru creația sa.

A salvat știința turnul?
De la momentul propunerii din 1886, Eiffel știa că, dacă monumentul era util științei, „acest lucru îl va proteja de inamicii săi și i-ar prelungi viața utilă”, așa cum se explică pe site-ul oficial al Turnului Eiffel. Și așa a fost că din momentul inaugurării, la 31 martie 1889, turnul a fost folosit ca laborator de măsurători și experimente științifice. Gustave Eiffel însuși a înființat un birou la etajul trei pentru a efectua observații astronomice și fiziologice.

„Vom vedea cum se întinde umbra acestei coloane de fier urâte cu șuruburi peste oraș”, au spus inițial criticii.

Și după cum dovedește istoria, turnul a continuat să stea în picioare în ciuda datei de expirare și mulți s-au răzgândit cu privire la monumentul „monstruos”.

„Din partea mea, cred că Turnul va avea propria sa frumusețe”, a scris Gustave Eiffel într-o scrisoare publicată și în Le Temps.

„Oamenii cred că pentru că suntem ingineri, frumusețea nu joacă niciun rol în ceea ce construim, că dacă căutăm solid și durabil, nu putem face tot ce este posibil pentru a atinge eleganța?”, a subliniat în apărarea sa creatorul turnului.

Și tu ce crezi despre Turnul Eiffel?