Deși folosim în medie 30 de condimente diferite în preparatele noastre culinare, există peste 100 de tipuri de condimente în lume. Iar pe multe dintre ele le recunoaștem doar în varianta în care le găsim la magazin.

De exemplu, știai că susanul crește în păstăi, iar piperul sub formă de ciorchini? Iată cum arată în natură unele dintre cele mai cunoscute condimente și ierburi aromate:

Vanilia Vanilia

este o plantă perenă agățătoare originară din America Centrală. Păstăile de vanilie sunt cele care au aroma specifică pe care o recunoaștem cu toții.

Turmeric

Turmericul sau curcuma nu este doar un condiment recunoscut pentru nuanța sa de galben intens, ci este și o plantă cu o floare foarte frumoasă, de culoare roz. Pudra de turmeric este obținută din rizomii plantei, care sunt uscați și măcinați. India este principalul furnizor de turmeric din lume.

Susan

Semințele de susan pe care le găsim de obicei în produsele de panificație sau în preparatele culinare orientale și asiatice cresc sub formă de păstăi. Planta de susan, care are flori albe sau violet, poate crește până la o înălțime de doi metri. O păstaie de susan, care este de obice foarte mică, de aproximativ 3-5 centimetri poate conține până la o sută de semințe. Susanul este o plantă tolerantă la secetă și crește în zone călduroase și aride.

Șofran

Șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Este obținut din floarea plantei cu același nume, de la care se recoltează stigmatele. Acestea trebuie recoltate manual, într-un interval scurt de timp, pentru că florile au o durată scurtă de viață.

Salvie

Salvia este o plantă folosită de mii de ani în gastronomie, în medicina tradițională, dar și în ritualurile spirituale în unele religii. Frunzele sale au o culoare verde-albăstruie, fiind acoperite cu un puf delicat.

Rozmarin

Rzomarinul este originar din zona mediteraneană. Crește sub forma unei tufe perene, veșnic verzi, cu frunze ascuțite asemănătoare acelor de conifere. Frunzele sunt de obicei uscate și măcinate, dar pot fi adăugate și proaspete în preparatele
culinare.

Nucșoara

Arborele care produce nucșoara este foarte înalt, putând să ajungă la o înălțime de până la 12 metri. Fructele sale sunt mari, asemănătoare piersicilor, iar la interior conțin semințele cunoscute ca nucșoară. Acestea sunt uscate și apoi măcinate.
Muștar
Florile de muștar sunt galbene, iar semințele sale sunt de mici dimensiune, de culoare galben închis. Semințele de susan sunt culese, uscate și măcinate, fiind transformate în pasta de muștar pe care o știm cu toții.
Cuișoare
Cuișoarele sunt bobocii de floare uscați ai unui arbore tropical. Numai bobocii nedesfăcuți sunt folosiți pentru obținerea cuișoarelor. Arborele înflorește de două ori pe an și produce o recoltă bogată, astfel că prețul acestui condiment este de obicei unul mic.

Piperul negru

Planta de piper este o liană, o plantă agățătoare care crește pe copaci în zonele cu climă caldă și umiditate ridicată. Poate avea o înălțime de până la 15 metri. Boabele de piper se dezvoltă sub formă de ciorchini.

Wasabi

Recunoaștem wasabi sub forma unei paste de culoare verde care însoțește perfect rulourile shushi. Dar puțini știu că este obținut dintr-o rădăcină asemănătoare hreanului.

Distribuie articolul: