În localitatea Ciutești se mai păstrează o modestă biserică de lemn, care face parte din categoria monumentelor de importanță națională. Lăcașul are peste 200 de ani, fiind sfințit conform documentelor istorice în anul 1802, însă construcția a fost finisată mult mai devreme. Biserica ține Hramul „Arhanghelului Mihail” și este amplasată pe o coastă de deal în cimitirul satului.

Se spune că ar exista o legendă, conform căreia biserica a fost ridicată de către șapte familii care locuiau în apropiere. Locul a fost ales pe o porțiune împădurită, iar biserica a fost construită în jurul unui trunchi de stejar. Din lemnul aceluiași trunchi a fost și sculptat altarul, iar rădăcinile copacului sunt și acum sub biserică. Din exterior pot fi observate bârnele de stejar pe care este construit lăcașul.

Conform unor informații, inițial biserica era acoperită cu șindrilă, scândurile fiind aranjate în așa fel încât alcătuiau un ornament frumos. Bătrânii spun că șindrila nu a fost meșteșugărită în apropiere, ci a fost adusă din Carpați, din zona Barhomet. Ulterior, aproximativ prin anii 60 ai secolului trecut, biserica a fost acoperită cu foi de ardezie care au rămas până în prezent.

După ce a fost construită o nouă biserică în centrul satului, vechea biserică de lemn a fost închisă. În prezent, biserica de lemn necesită lucrări de consolidare şi renovare.

Distribuie articolul: