Te-ai întrebat vreodată de ce există mai multe tipuri de pahare pentru vin? Departe de a fi considerat un simplu element de veselă, paharul pentru vin are menirea de a-ți deschide tot buchetul aromelor, de a păstra temperatura corectă de servire a băuturii și de a-ți descoperi treptat toate calitățile organoleptice ale licorii lui Bachus.

Dacă îți dorești să te bucuri cu adevărat de aroma și gustul unui vin bun, ia aminte câteva momente – cheie atunci când îți procuri paharele.

Materialul din care este făcut paharul trebuie să fie întotdeauna sticla. Paharele pentru vin vor fi alese din sticlă clară, curată, fără aplicații sau design suplimentar. Așa vei putea savura și culoarea vinului, care este un aspect la fel de important, pe lângă gust și aromă.

Mărimea paharului variază între 200 ml la paharele pentru spumant și 500 ml la paharele pentru vinuri roșii. Paharele pentru vinuri roșii sunt mai încăpătoare decât cele pentru vin alb. Înălțimea unui pahar trebuie să fie în jur de 20 cm, și este obligatoriu ca vinul să fie servit din pahar cu picioruș, căci astfel se păstrează temperatura. Nu vei ține niciodată paharul cu vin decât de piciorușul acestuia.

Forma paharului este preferabil să fie rotundă, gura paharului fiind mai îngustă ca pântecul. Astfel, la rotire, se evită vărsarea vinului din pahar.

Vinurile roșii

Din această categorie fac parte soiurile Cabernet, Merlot, Malbec, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Pinot Noir, Shiraz, Saperavi și altele. Vinul roșu se servește din pahare mari, cu picioruș, cu o cupă rotundă și adâncă, gura fiind mai îngustă decât pântecul paharului.

Indicat este ca paharele pentru vin roșu să aibă o capacitate de aproximativ 500 ml, ca să poți face rotirea vinului în pahar.

 

Vinurile albe

Soiurile din care se produc vinurile albe sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling,

 

Traminer, Feteasca Albă, Viorica, Feteasca Regală etc. Paharele potrivite pentru vinul alb au, obligatoriu, picioruș și o formă de tip lalea, mai îngustă la gură și capacitatea de aproximativ 350 ml. Cupa poate fi mai amplă decât la paharele pentru vin roșu, dar înălțimea recomandată e aceeași, de 20 cm.

Vinurile de desert și vinurile rose

Vinurile de desert sau vinurile dulci mai au denumirea de vinuri licoroase. Acestea se produc din soiuri aromate precum Muscat, Tămâioasa, Pinot Grigio și altele. Acestea se remarcă printr-un nivel mai ridicat al alcoolului și conținut mai mare de zahăr. După denumire, se poate ghici că aceste vinuri se servesc la sfârșitul mesei, adică la desert. Vinurile rose prezintă o tehnologie care include utilizarea strugurilor de soiuri roșii la producerea lor, de exemplu Merlot sau Cabernet Sauvignon, ceea ce le redă frumoasa nuanță de roz. Paharele potrivite pentru aceste tipuri de vin sunt cele cu o cupă și un volum mai mic, în jur de 250 ml. Au picioruș și formă de lalea, menită să conserveze aroma deosebită a băuturii. Pentru vinuri de desert și vinuri rose, poți folosi același tip de pahar, iar mai jos îți propunem câteva exemple.

Spumantul

Denumirea corectă utilizată în Moldova a acestui tip de vin este spumant, și nu șampanie. Denumirea de șampanie se aplică vinului spumant produs în Franța, în regiunea Champagne. Un spumant bun, mai ales brut și extrabrut se poate obține din soiurile Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay, Rkațiteli, și nu conține zahăr adăugat. Valoarea deosebită a spumantului nu este doar în calitățile sale gustative, dar, mai cu seamă, în efervescența și perlarea acestuia. Iar pentru a păstra perlarea, este nevoie să utilizăm pahare de tip flute, și nu cupele atât de populare, după atmosfera filmului The Great Gatsby. Paharul va fi înalt, îngust, cu o capacitate de 200 – 220 ml.

Sperăm să îți fie utilă informația dată și să devii un maestru în eticheta servirii vinului!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: