Când ai un copil, sănătatea lui este cea mai importantă. Căzături, umflături, vânătăi sau infecții – nu vrei să aibă parte de ele. Da, cu toții dorim să ne protejăm copiii, să îi ajutăm să evite orice fel de îmbolnăvire. Atunci când se îmbolnăvesc, ai parte de nopți nedormite și multe eforturi pentru a le asigura tot confortul de care au nevoie pentru a se vindeca.

Este important să încurajezi obiceiurile bune și să iei măsuri pentru a îmbunătăți sistemul imunitar al acestuia încă de la o vârstă fragedă, potrivit alevia.com.ro.

Cum menții starea generală de sănătate a celor mici, cum le întărești sistemul imunitar și cum identifici mai ușor remediile recomandate? Aici intervine imunitatea – care depinde de starea generală a corpului, de ceea ce înseamnă alimentație, mediu de viață etc.

Ce este imunitatea și care este rolul sistemului imunitar?

Sistemul propriu, complex, de apărare al organismului, care are rolul de a identifica celulele proprii de cele care sunt străine și de a neutraliza virusurile, bacteriile și microbii, se numește imunitate.

Imunitatea are moduri diferite de a ne împiedică să ne îmbolnăvim. Există trei tipuri de imunitate: înnăscută, adaptativă și pasivă.

Imunitatea înnăscută este cea care face referire la caracteristicile ereditare privind sistemul imunitar, la prima linie de protecție împotriva microbilor.

Imunitatea adaptativă, cea care se dezvoltă pe întreaga perioadă a vieții – o dezvoltăm când suntem expuși la boli sau odată cu vaccinurile.

Imunitatea pasivă apare când suntem deja protejați de un agent patogen de imunitatea pe care am ‘’câștigat-o’’ deja de la altcineva. Este de scurtă durată – ex. anticorpii din laptele matern al mamei.

La copii, imunitatea se formează încă din viața intra-uterină, când prin placentă îi sunt transmiși anticorpii mamei. Ulterior, sistemul imunitar al copilului este întărit și protejat de majoritatea bolilor infecțioase prin alăptare. Centrul de comandă în acest proces de vindecare al organismului este sistemul imunitar – compus și el dintr-o mulțime de celule, țesuturi, organe și alte molecule răspândite în tot corpul. Mai exact, timus, splină, sistem limfatic, măduva osoasă, celule albe, anticorpi și hormoni.

Când se formează imunitatea

Sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui. Atunci sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de infecții, așadar, de a-l ajuta să rămână sănătos.

Pe măsură ce bebelușul va crește, va ieși din ce în ce mai mult din casă și va interacționa cu medii noi, își va face noi prieteni. Aceste interacțiuni înseamnă, totodată, și o expunere la o mulțime de noi bacterii. Expunerea la aceste infecții comune ce pot apărea, are un rol important în formarea unui sistem imunitar puternic.

De ce este importantă, în primii trei ani de viață, o imunitate puternică a copilului?

  • Îl protejează de boli ce pot avea efecte puternice asupra organismului
  • Îl protejează de complicații ce pot avea repercusiuni în viitor
  • Îi influențează dezvoltarea și starea emoțională
  • Îl protejează de ceilalți membri ai familiei ce au o imunitate scăzută.

Un copil mai rezistent este un copil cu un sistem imunitar puternic. Imunitatea devine puternică în momentul în care sistemul imunitar este ‘’antrenat’’. El se dezvoltă treptat și se adaptează la mediul în care trăiește copilul, dar și la stilul de viață – pe care îl construiesc părinții. Alegerile de alimentație, de mediu, obiceiurile, toate acestea sunt cele care își vor pune amprenta asupra dezvoltării celui mic, atât la nivel fizic, cât și emoțional.

Cum susținem sistemul imunitar al copiilor

Deși alăptat, un nou-născut are nevoie de protecție specială în primele zile după naștere, iar expunerea sa ulterioară la mediul înconjurător va trebui să se facă treptat pentru ca organismul său să se obișnuiască cu factorii din mediu. Ce poți face pentru a-l proteja de microbii și virusurile la care este expus în fiecare zi?

Vaccinarea – sistemul imunitar al bebelușului tău va produce anticorpi pregătiți să elimine agenții patogeni specifici. Primele vaccinări obligatorii au loc la 2 zile de la naștere, 2 și respectiv 5 luni. Apoi urmează alte vaccinuri la 11 luni și 1 an. Atenție! Vaccinarea nou născutului se va desfășura doar după consultarea medicului de familie. În cazul în care acesta prezintă afecțiuni ale sistemului imunitar, medical va recomanda sau nu vaccinarea.

Alăptarea – bebelușii beneficiază de expunerea la sistemul imunitar al mamei prin laptele matern. Cercetările sugerează că bebelușii care sunt alăptați au mai puține șanse să dezvolte infecții (în special infecții pulmonare, infecții ale urechilor și diaree) în primul an de viață. Laptele matern conține anticorpi importanți, enzime, grăsimi și proteine ce ajută la creșterea sistemului imunitar al bebelușului.

Nutriție echilibrată – prin consumul de legume și fructe proaspete, organismul copiilor va susține mai ușor o bătălie cu microbii și virusurile prin intermediul sistemului imunitar, ceea ce-l va ajuta să rămână sănătos și să aibă un metabolism bun. Ce poți face tu, ca părinte, este să-ți hrănești copilul cât mai echilibrat, incluzând în meniu alimente care conțin fier, vitamine și prebiotice. O nutriție corectă are la bază calitatea și nu cantitatea. Mesele copilului tău trebuie să conțină alimente neprocesate, cu proprietăți care să îi întărească sistemul imunitar.

Exemple de legume și fructe proaspete pe care le poate consuma micuțul tău: cartofi dulci, morcovi fierți, pepene galben, piersici, broccoli fiert, kiwi, portocale etc.

Vitamine și minerale  – un alt factor cheie în creșterea sistemului imunitar al copilului tău. Vitaminele A, C, D și acizii grași esențiali sunt de luat în considerare în recomandările unui plan nutrițional sănătos. Vitamina A este esențială pentru o piele și un sistem osos sănătos, dar și pentru creșterea celulelor și a țesăturilor din organismul bebelușului (păr, unghii, piele). Vitamina C luptă eficient cu microbii și virusurile. Ajută la vindecarea rănilor și a tăieturilor și menține sub control infecțiile. Vitamina D (vitamina soarelui) susține direct lupta sistemului imunitar împotriva microbilor. Ajuta la absorbtia calciului și fosforului in organism și reglează procesele de creștere și diferențiere celulară.

Suplimente cu echinacea – în sezonul rece, sistemul imunitar trebuie să lupte cu răcelile și să le amelioreze simptomele. Pentru a putea preveni îmbolnăvirile repetate, este necesar să introduci și câteva suplimente. Echinacea are proprietatea de a stimula imunitatea și de a întări rezistența organismului în perioada de incidență maximă a răcelilor.

Expunerea treptată la mediul înconjurător – un rol important în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic îl are antrenarea expunerii la mediul înconjurător (pământ, nisip, noroi, factori poluanți). Microbii din aceste medii pot afecta sănătatea celor mici, însă, echilibrul este cheia. Ei vor începe să aibă nevoie din ce în ce mai mare de explorare odată ce vor crește. În reducerea riscului de îmbolnăvire, odată cu expunerea la mediu, sunt măsurile de igienă uzuale (spălatul pe maini, strănutul în batistă, ștergerea nasului, aerisitul camerei).

Programul de somn – unul dintre factorii importanți ce influențează imunitatea copiilor. Un program de somn cât mai corect permite refacerea țesuturilor afectate de virusuri sau bacterii. Cea mai intensă perioadă de eliberare a hormonului de creștere este la scurt timp după începerea somnului profund din timpul nopții. Un deficit de somn va afecta abilitățile motorii și va determina carențe de vitamine și minerale ce pot altera rezistența sistemului imunitar.

Când scade imunitatea copilului tău

O imunitate scăzută înseamnă îmbolnăviri dese sau complicații ale unor boli ce necesită tratament îndelungat. Printre cele mai comune boli în rândul celor mici sunt răcelile și virozele, care, în sezonul rece apar cel mai des și care pot dura și până la 2-3 săptămâni. Dacă nu depășesc 6-8 episoade pe an, acestea sunt însă, un bun antrenament. Răcelile frecvente ale copiilor se datorează expunerii la medii noi, așadar, la noi virusuri, pe care sistemul imunitar le va memora și le va combate mai ușor în viitor.

Alte situații în care imunitatea copilului tău va scădea:

  • O dietă dezechilibrată – fără un aport de vitamine și minerale
  • Trecerea de la o temperatură la alta
  • Contactul cu alte persoane
  • Activitatea fizică și somnul insuficient
  • Tratamentul cu antibiotice
  • Alte afecțiuni sau boli ce vor slăbi sistemul imunitar
  • Lipsa unei expuneri echilibrate la mediul înconjurător
  • Nerespectarea măsurilor de igienă – mai ales în colectivitate.

Distribuie articolul: