Autoritățile din Republica Moldova, treptat, sistează tot mai multe restricții care au fost impuse din cauza răspândirii noulului tip de virus. Una dintre cele mai importante restricții rămâne a fi autoizolarea, actuală pentru persoanele care intră în grupul de risc. Cei mai vulnerabili rămân a fi oamenii în etate, să vedem cum îi putem ajuta să treacă peste această perioadă. 

Delimităm „gunoiul” informațional

Neapărat trebuie să delimităm emisiunile TV care distribuie informație referitor la răspândirea coronavirusului în țară, dar și în lume. Trebuie să fie evitate orice discuții la acest subiect din cauza că acest fapt influențează starea psihologică a persoanelor în etate și nu tocmai în cel mai bun mod. Soluție? Poate fi realizat un orar al emisiunilor TV care pot fi vizionate și respectarea cu strictețe a acestui orar. Trebuie să cunoaștem că igiena informațională contează la fel de mult ca igiena personală și nici într-un caz nu trebuie evitată.

Facem planul zilnic

Pentru a păstra sănătatea psihică, persoanele în etate au nevoie de mai multă activitate pe parcursul zilei. Ar fi perfect ca ei să facă un pic de mișcare în fiecare dimineață și pe parcursul zilei. Asupra sănătății psihice influențează pozitiv absolut orice ocupație, în special cele care sunt pe placul persoanelor. Acum este sezonul roadelor, de aceea o ocupație interesantă ar fi îngrijirea unor plante. Iar în caz că părinții/buneii voștri locuiesc la apartament, organizați o mini grădină exact pe pervaz! Ocupație garantată! Ca alternative pot fi revizuirea albumelor foto, lectura unor romane artistice.

Comunicarea cu cei apropiați

În planul zilnic trebuie neapărat inclusă și comunicarea cu oamenii dragi: copii, nepoți, frați/surori, vecini. De menționat că în această perioadă trebuie să fim foarte răbdători și să-i ascultăm pe cei în etate cu multă dragoste, nu uitați cine v-a dat viața și cât respect ei merită. Lăsați-i să-și împartă emoțiile cu voi, nu contează dacă sunt negative, dacă au apelat la voi, înseamnă că au încredere, iar asta merită aprecierea noastră. Nu încercați să limitați comunicarea, asta poate duce la apariția unor stări depresive și dezvoltarea emoțiilor negative.

Sursă: mel.fm