Odată cu pandemia, tot mai multe afaceri locale au fost puse în condiții extreme. Unele dintre ele, încet, încet au cedat în fața condițiilor instalate de COVID-19, în timp ce altele au încercat din toate puterile să supraviețuiască și au fost nevoite să se gândească la noi opțiuni care să le păstreze afacerile vii. Elena Grosu, este fondatoarea brandului autohton „Mallena”, și, într-un Live acordat pentru EA.md, aceasta a povestit despre propria experiență și eforturile îndreptate spre a-și salva afacerea, chiar și în condiții extreme.

La începutul lunii martie, Elena avea deja totul pregătit pentru sezonul estival. Cu sufletul și inima împăcată că toate chestiile legate de lucru și noua colecție erau în mare parte duse până la bun sfârșit, femeia și-a planificat un concediu cu familia. A decis să plece la mare, ca să mai prindă la puteri care să o ajute să creeze noi surprize în materie de modă, pentru fanele „Mallena”.

La noi colecțiile nu se fac ca în marele case de modă. Nu le planificăm cu un an doi înainte, dar cu câteva luni înainte. Stofele le cumpărăm în decembrie-ianuarie, coasem mostrele și apoi facem sesiunile foto. De regulă colecția primăvară-vară e compusă din două părți: o colecție pentru primăvară când e mai rece (februarie, martie, aprilie) și o colecție de vară. Am reușit să facem shootingurile și să le achităm, am primit pozele, eram deja pregătiți să le arătăm publicului, primisem deja și stofele. Am făcut ultimul shooting, și, cu inima împăcată pe data de 7 martie, împreună cu familia am zburat la mare. Pandemia acolo m-a prins”, își amintește Elena.

Concediul Elenei însă nu s-a desfășurat conform planurilor. Totul a fost zbuciumat de o singură noutate – COVID-19. A luat-o prin surprindere, crezând că-i totul o glumă și că, ar putea fi decât niște invenții de-ale presei.

„Până în ultimul moment credeam că e o glumă, nu credeam că va fi atât de serios. Ne odihneam la mare și primeam diverse mesaje de atenționare, pe atunci nu mă îngrijoram prea mult. Eu nu puteam crede că e pe bune. La un moment dat, ghidul cu care am plecat ne-a anunțat că ne vom întoarce mai devreme acasă. Am venit acasă cu trei zile mai devreme, cu un avion organizat pentru turiștii rămași acolo. Eram speriați, nu știam ce se întâmplă, le spuneam fetelor de la producere că probabil urmează să închidem atelierul, așa cum și magazinele vor fi închise. La data de 15 s-au închis magazinele, nu era niciun rost să lăsăm deschisă producerea, să coasem”, zice Elena.

La întoarcere acasă, Elena împreună cu familia sa, s-au văzut nevoiți să stea 14 zile în autoizolare, lucru pe care l-au și făcut. După care a fost nevoie să se adapteze circumstanțelor și să se gândească cum vor proceda în continuare cu afacerea.

Am venit acasă, am stat 14 zile în carantină cu soțul și copilul. Eram absolut pierduți. Primele zile nu știam ce se face, ce se întâmplă. Partea bună e că eu repede mă acomodez cu oricărei situații. Primul gând ce mi-a venit, reeșind din situația pe care o aveam, a fost să coasem măști reutilizabile, din două straturi de stofă, cu elastic. Am început să coasem măști, două dintre fete au ieșit la producere. Noi cu soțul, după ce am stat 14 zile în carantină, am început să facem livrări de haine pe care le aveam în stoc. Am pus și reduceri, de 30 %, care să ne sporească cumva succesul vânzărilor și să nu rămânem cu colecția nevândută”, zice ea.

„Într-o zi am fost inspirată de fetița mea, și i-am făcut o bentiță. Ulterior cererea pentru aceste modele de bentițe a crescut, iar noi le facem, de ce nu…? dacă tot avem foarte multe resturi de stofe. Le cos chiar eu. Până acum eram implicați în alte activități, dar cu această situație de criză, facem de toate: coasem, croim, desenăm, vindem, facem livrări”, povestește Elena.

Chiar și așa, Elena zice că, compania a suferit anumite pierderi, dar se pare că sunt dispuși să lupte pentru a se păstra pe poziții și, în continuare. Apropos, Elena, în cadrul live-ului a povestit și despre noua colecție „Mallena”, despre aceasta și nu doar, află în video de mai jos.

Sursa foto: Instagram & Facebook