Povestea lui Oleg Costin, antreprenor din Peresecina pasionat de munca sa, de obiectele care păstrează tainele timpului și pentru care familia este pilonul primordial. Bărbatul este eroul celei mai recente ediții a emisiunii „Oameni ca tine”, marca AGORA.

„Ieșiți din parcare, faceți stânga și mergeți pe drumul paralel străzii centrale până dați de o clădire din sticlă, cu două etaje”. Asta mi-a spus la telefon o voce plăcută de bărbat. Am zis că am înțeles, deși nu eram sigură că e chiar așa. Cinci minute mă despărțeau de destinație, timp în care am reușit să fac pace temporară  cu cretinismul topografic de care sufăr și am deschis ușa magazinului la care eram așteptată, conform înțelegerii,  la ora patru, după amiază. Dintre rafturile lungi și ticsite cu tot felul de soluții, instrumente și alte chestii pe care am preferat să le las nedefinite, un bărbat înalt și blond, îmbrăcat într-o vestă ce-i acoperea cămașa elegantă mi-a făcut semn să intru.

Oleg Costin este genul acela de tânăr care ia în mână valul, îl analizează, apoi îl sfidează și merge în direcția opusă. Clădirea din sticlă, cu două etaje,  construită chiar în centrul satului Perescina, contrastează puternic cu clișeele care spun că singurele afaceri care au șanse de izbândă în localitățile rurale sunt cele bazate pe agricultură sau cele care presupun vinderea unor plăcinte calde.

Încă de pe vremea când era student a știut că vrea să fie propriul său șef, de aceea nu a lăsat să treacă nicio zi fără a-și pune ideile și planurile pe hârtie. Gândul de a deschide un magazin de construcții i se părea destul de oportun pentru o localitate amplasată suficient de strategic din punct de vedere geografic.

Urma să găsească o clădire în care ar fi putut să-și înceapă activitatea. În prima perioadă a amenajat, alături de tatăl său, niște garajuri în care vindeau materiale de construcție. Apoi s-a însurat, iar odată cu marea dragoste a vieții sale, Oleg Costin a descoperit în soția sa un adevărat complice.

Când ești mai tânăr ești mai ambițios și nu prea ai cu ce risca…

Fiind un familist convins, Oleg Costin spune cu tărie că anume soția, copiii și părinții sunt cea mai mare bogăție pe care a reușit să o obțină până acum.

Acasă găsește nu doar ciorbă caldă și plăcinte delicioase, ci și multe zâmbete, răspunsuri pentru întrebări, susținere și liniște.

Familia este primul și cel mai primordial pilon. De aici pornește totul…

Soția sa, la rândul ei, a învățat să creadă orbește în instinctele de întreprinzător ale lui Oleg Costin. Când a auzit că toți banii pe care i-au câștigat la nuntă urmează să fie investiți în reconstrucția unei case bătrânești, Nadia Trofim-Costin a fost luată cu asalt de gânduri de tot felul. Deși în suflet avea vânt și furtună, pe chip avea zâmbet. A ales să creadă în planurile soțului său și spune acum cu mândrie că a făcut o alegere bună.

Nu cred în succes. Eu cred în dorința cuiva de a face ceva și în bucuria de a realiza acel ceva. Deja fiecare își definește ceva-ul. (Nadia Costin)

Așa a crescut în timp clădirea cu două etaje, așa au început să guste din reușite și să-și facă planuri de dezvoltare pentru un viitor și mai colorat, tot aici, acasă. Ani la rând, Oleg Costin a căutat să-și suplinească viața profesională cu o pasiune care i-ar aduce bucurie și satisfacție. Ajungând întâmplător la un punct de colectare a metalului uzat, a găsit printre fiare un fier de călcat vechi. Nu știe ce anume l-a făcut să se oprească, dar din acel moment nimic nu a mai fost la fel. Dragostea pentru obiecte vechi lua amploare cu fiecare exponat care ajungea, într-un fel sau altul, pe mâinile lui. Când starea obiectelor lăsa mult de dorit, Oleg Costin, investea bani pentru a le restaura. Așa se face că magazinul care are scopul de a înnoi casele oamenilor a devenit și un loc care găzduiește trecutul.

Patefonul, covata, fierele de călcat, telefonul cu vechime de decenii sau ceasul cu clepsidră au devenit elemente de atracție chiar și pentru cei care nu aveau planuri de cumpărături. Cu timpul, familia Costin a decorat pervazurile geamurilor mari care dau în stradă cu obiectele istorice, transformând încăperea într-un adevărat muzeu improvizat.

 

Aș fi vrut ca măcar o sămânță, un bob să cultivăm în tineri, pentru a crește respectul și stima față de istorie…

 

Oleg Costin nici n-a vrut să-mi răspundă atunci când l-am întrebat de ce face ceea ce face în Moldova. Dragostea pentru țara în care s-a născut i se pare la fel de firească ca faptul că ziua începe cu răsăritul și se încheie cu apusul. În loc să se vaiete și să caute neajunsuri, antreprenorul de la Peresecina a ales să-și transforme mica lume într-un loc de poveste. Nu neagă că este încercat de eșecuri, de îndoieli și de temeri. Chiar și așa, spune că atunci când știi cine ești și ce poți, doar mersul înainte de poate duce acolo unde vrei să ajungi.

Pentru Oleg Costin viitorul are sunetul zâmbetelor copiilor lor, gustul bucatelor tradiționale făcute acasă și mirosul împlinirii de a-ți trăi pasiunea în armonie cu viața și cu lumea din jur…

Urmăriți reportajul în video atașat.


Igiena informațională este la fel de importantă ca cea personală. Avem grijă să fii informat și pe timp de pandemie! Dacă vrei să fii susținător al presei independente, devino membru al comunității AGORA!