Ieri am fost la spectacolul „Alegerea domnului Macabeț” la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Piesa a fost scrisă de Cosmin Stănilă din România, iar regia aparține lui Alexandru Cozub. Piesa este câștigătoarea Concursului de Dramaturgie, în cadrul proiectului socio-cultural de prevenire a corupției „Democrația prin Teatru: Reflexia integrității în oglinda scenei, în prim plan – tinerii.”

Spectacolul este realizat în cadrul Proiectului de prevenire a corupției „Democrația prin Teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei”, implementat de Centrul de Teatru din Moldova în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu suportul  financiar al European Endowment for Democracy și al Swiss Cooperation in Moldova.

Piesa aduce în fața spectatorilor o realitate tristă, jucată pe note de comedie. Este vorba despre corupția la orice nivel. În cazul de față, se arată corupția în ceea ce privește administrarea unui bloc de locuit. Da, ai citit bine. Chiar și la administrarea unui bloc de locuit, este corupție. Blocul de locuit este locul unde locatarii sunt șantajați, supravegheați de camere de luat vederi și interese obscure. Locatarilor de la etajul 5 li se interzice să folosească spațiul comun din cauză că șeful are interese ascunse cu o companie de gaze. Oamenii nu înțeleg de ce nu ar putea folosi acel spațiu, lăsând acolo lucruri, gen căruciorul pentru copii. Unei familii tinere cu copil mic li se interzice ca copilul să se joace pe gazon, iar bătrâna de la etajul 5, mai mereu e întrebată dacă e interesată să-și vândă apartamentul.

Petre – președinte de bloc, mare corupt, cu locatari care îi știu de frică – candidează a doua oară la funcția de președinte a blocului.

Paralel, unii locatari se revoltă, susținându-l pe Macabeț, care deja are experiență în administrarea blocului, chiar dacă e adjunctul lui Petre. Magda Mărginean, o tânără frumoasă din bloc, îl încurajează pe Macabeț să concureze contra lui Petre. Luptă alături de el pentru câștigarea funcției de președinte a blocului. Dar, paralel, Magda nu uită de interesele personale, fapt pentru care l șantajează ulterior pe Macabeț.

Piesa relatează o problemă majoră pentru societate: corupția. Toți vor onestitate, corupția să dispară. Dar în realitate, oricum, unii merg mână în mână cu corupția. Șantajul e folosit, oricum. Piesa „Alegerea domnului Macabeț” reflectă o realitate dură din societate, dar transpusă cu mult umor.

Un spectacol reușit, actori talentați și bună dispoziție.

Mergeți la Teatrul Național „Mihai Eminescu” pentru a vedea acest spectacol și nu uitați de un buchet de flori pentru actori.