Omnipotentul REVIZOR din alte vremuri a ajuns și la Satiricus, la Chișinău, și nu oricând, ci într-un 2022 al visului european de abundență. Acum, odată cu oferirea statutului de țară candidat la UE, odată cu promisiunea acelor fonduri europene cu nemiluita, REVIZORUL vine să ne deschidă larg ochii la cine suntem noi, ca popor.

Aseară am vizionat o comedie ultra sugestivă de demascare a corupției moldave, printr-o inedită punere în scenă a operei lui Gogol la Teatrul Național I. L. Caragiale din capitală. Ne pomenim, așadar, atrași într-o caricatură literară vertiginoasă și alertă, care vine la pachet cu atâta gust amar față de serviabilitatea unui popor adormit.

Ca de fiecare dată, uimește prezența de spirit, viața din scenă și ingeniozitatea regizorului Sandu GRECU, care nu se mai satură să oglindească moravuri moldovenești în satirele sale. Acesta nu lasă nimic la voia întâmplării, ori piesele sale sunt dureros de clare și mesajul te lovește fix în moalele capului: „Avem o societate bolnavă… de bani!”

Îl descoperim, așadar, pe talentatul actor Arcadie RĂCILĂ, trezit printr-un calambur a la teatrul Național I. L. Caragiale, revizor atotputernic. Un personaj pictat cu migală în metafore sugestive: un ilar, un narcis, un alcoolic și-un oportunist de-o rară speță!

Publicul a apreciat mai ales abordarea creativă, ce duce dincolo de scenă acele plimbări orășenești ale actorilor, procedeu interesant la care a recurs revizorul prin împărțirea piesei în 2: ceea ce avem afișat pe două televizoare mari instalate în scenă continuă cu precizie la secundă activitatea scenică. Acesta soluție interesantă dă plasticitate și viață spectacolului.

Dinamica scenică și ritmul alert al întâmplărilor comice de care se râde în continuu au și rolul de a ne ciocni cu fenomenul corupției adânc înrădăcinat în ticăloșii de la guvernare. Întâlnim, astfel, un primar provincial dispus să se vândă cu tot cu pardesiu, cu soție, cu fiică, cu oraș și cu propria casă! Mai este un director de poștă gata să cânte ode oricărui birocrat european, un judecător profund corupt, un oligarh serviabil și mulți alți funcționari duplicitari. Și asta doare, pentru că noi știm că pe toți îi găsești în fotolii lustruite de zeci de ani de zile…

Mergeți la teatru pentru a vă ancora în viața de zi cu zi, pentru a gândi lucid și diferit!

Distribuie articolul: