Am văzut aseară „Flori de mină” de Csaba Szekely, în regia Slava Sambriș, la teatrul „Luceafărul”. E vorba de o comedie neagră, cu mult umor amar, plin de texte virulente și multe fraze eliberatoare. „Flori de mină” este un spectacol ce te tulbură, care prezintă, cu lux de amănunte, sechelele șomajului și pe cele ale alcoolismului asupra comunităților noastre.

Undeva, într-o comună uitată de Dumnezeu, din Ținutul Secuiesc, după ce mina din localitate a fost închisă, oamenii rămân fără locuri de muncă, iar sărăcia şi suferința îi omoară cu zile. Aici rata sinuciderilor este foarte mare, deși se spune despre localitate că este una cu tradiție și obiceiuri. Adevărul însă este altul. Decăderea socio-familială şi climatul din sat sunt extrem de apăsătoare.

IVÁN, fost angajat al minei își îngrijește tatăl bolnav împreună cu ILONKA, sora lui vitregă. Cei doi frați speră ca după moartea bătrânului îi vor moșteni averea, îți vor reface viața și se vor elibera de sărăcie. Însă viața are alte planuri cu ei.

MIHÁLY este doctorul devenit alcoolic de neputința de a se elibera și el de cangrena satului. IRMA e vecina lui IVÁN, care-şi face drum adesea în casa acestuia, cu neuitatele sale compoturi. Drama unei iubiri imposibile, decăderea socială, sinuciderea în lanț, dar și alcoolismul extrem sunt doar câteva dintre simbolurile tratate cu umor negru pe scena teatrului.

Piesa captează atenția şi prin motivul său ciclic – începe şi se termină cu un personaj în prim plan, personaj îmbrăcat în cele mai bune straie, deh, pentru televiziune, cu un discurs bine pregătit despre frumusețea naturii şi tradițiile păstrate, personaj care sincer nu înțelege de ce există sinucideri că doar toți sunt fericiți… Discurs declamat în umbra morții şi cu o tentă deosebit de tulburătoare, atât la început, când spectatorul nu ştie ce va fi mai departe, cât şi la final… când, de asemenea, viitorul este necunoscut…

Scenografie: Adrian Suruceanu
Costume: Cristina Plăcintă

Distribuția:
IVÁN – Victor Triboi
MIHÁLY – Ion Jitari
IRMA – Dorina Tătaru
ILONKA – Maria Anton/ Rodica Mereuță
ILLÉS – Radu Canțîr

Distribuie articolul: