Colegiul de Studii Integrate a fost fondat în anul 2017, ca subdiviziune a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, în colaborare cu Consiliul Raional Drochia, iar în anul 2020 Colegiul de Studii Integrate al USPEE „C. Stere” oferă Diplome de Calificare primei sale promoţii.

Stefanțova Lucia are 38 de ani și de 2 ani este studentă la „Asistență medicală” în cadrul Colegiului de Studii Integrate al USPEE „Constantin Stere”. Femeia spune că visul copilăriei ei a fost acela de a avea studii superioare.

Timpurile grele din trecut au făcut ca visul Luciei să prindă contur acum, la maturitate: „După clasa a 9-a eu am mers direct la muncă, pentru că în familie era mai complicat. Eu 20 de ani am activat ca bucătar prin restaurante, singură am învățat din mers, nu am studii”.

Atunci când a auzit că în orașul Drochia s-a deschis un colegiu și acesta are specialitatea „Asistență socială”, femeia nu a stat mult pe gânduri, și a despus actele: „M-am înflăcărat tare și am zis că vreau să învăț. Este un beneficiu foarte mare că la noi în oraș este deschis așa colegiu și noi avem posibilitatea să învățăm astfel de meserii. Să fi fost în altă parte, eu nu aveam să am posibilitatea”.

Studenta povestește că atunci când spune persoanelor terțe că ea studiază, le aprinde și lor dorința de a vrea să facă studii: „… le aprind și lor focul. Mai mult decât atât, îi motivez și pe colegii mei mai tineri care au 20 și de ani, eu pentru ei sunt o motivație. Întotdeauna le spun că eu am familie, copiii și reușesc, înseamnă că și ei trebuie să o facă, mai ales că au așa o posibilitate chiar la ei în oraș”.

Lucia mărturisește că, așa cum a finalizat studiile în ’98, îi era de la început destul de complicat să se descurce la lecțiile de limba străină și cu ceea ce trebuia să-și amintească din matematică. Și-a dat toată silința, de teama să nu rămână în urmă, și, respectiv, rezultatele nu au întârziat să apară: „… anul trecut eu am fost elevul anului. Am terminat anul de studii cu locul întâi și cu medalie, respectiv eu anul acesta nu achit contract, pentru că l-am finalizat excelent pe precedentul”.

Colegiul acesta este un rezultat frumos al unei munci titanice, făcute de o mână de oameni. Ideea era că orașul Drochia niciodată nu a avut un colegiu. Avem școală profesională, dar cea din urmă pregătește meserii, or colegiile, totuși, sunt nivelul 4, iar acea mână de oameni s-au gândit că un colegiu ar susține dezvoltarea locală, prin faptul ca reținem tinerii în raion. Chiar dacă îi reținem pe acești pentru 4-5 ani, deja este bine. Pe lângă aceasta, noi avem tineri și din alte cinci raioane, adică noi atragem cât mai mulți tineri la noi în raion. Întinerirea raionului era un obiectiv specific prioritar”, spune directoarea colegiului, Croitor Angela.

Inga Sincheivici face și ea parte din familia colegiului. Tânăra este studentă în anul I la Specialitatea „Planificarea și Administrarea Afacerilor”: „Eu am stat la dubii: să fac liceul sau să fac pedagogie la Chișinău, până când am aflat că la noi în Drochia s-a deschis un colegiu cu specialități foarte bune”. Spune că a ales anume această specialitate, pentru că i s-a părut ceva tare interesant: „Visul meu de mică era ca eu să am un salon de frumusețe. Și cred, cu tărie, că până eu voi absolvi, planurile mele se vor dezvolta și mai mult, și nu o să-mi limitez dorințele doar la un salon de frumusețe, dar ceva mult mai mult. Colegiul o să mă ajute și chiar o să-mi ofere totul, ca eu să pot să-mi realizez visul”.

Colegiului de Studii Integrate al USPEE „Constantin Stere”, din orașul Drochia, găzduiește 5 specialități: Jurisprudență, Planificarea și Administrarea Afacerilor, Calculatoare, Contabilitate, Ecologia și Protecția Mediului, Sport și Pregătire Fizică, Asistent Farmacist, Asistent Medical și Moașă.