Șeful direcției municipale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlcă, a criticat pe pagina lui de Facebook lipsa materialelor informative din partea ministerului Sănătății în cazul unei scurgeri radioactive, asta în contextul pericolului de la Centrala Atomică de la Energodar, aflată la circa 740 km de Moldova.

Suntem la cca 740 km distanță de orașul Zaporizhzhia din Ucraina. Urmărim doar din mass-media știrile despre incidentele la centrala nucleară din acest oraș. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear.

Dar există un risc probatoriu – fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată. Ministerul Sănătății, alte structuri competente nu anunță nimic și nu ne ghidează ce să facem în caz de dezastru nuclear.

Suntem totuși sau nu în Stare de Urgență pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate din regiune? Unde este comunicarea publică despre acțiunile necesare în caz de scurgeri radioactive și, apropo, despre Reziliență? Unde sunt acele broșuri, pliante, spoturi video și audio pentru diseminare publică și difuzare prin mass-media? Unde este lista publicată pentru populație cu adăposturile pentru refugiu? Unde sunt sfaturile pentru populație cum să se protejeze în condiții casnice? Cu regret, nu avem nimic…”, scrie Boris Gîlcă.

În postarea sa, șeful direcției municipale asistență medicală și socială, amintește și despre soluția care ar proteja populația în caz de scurgeri radioactive.

Medicii ne spun că Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică.

Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate… Proverbul “Tăcerea e de aur” nu este valabil în aceste circumstanțe…”, conchide Boris Gîlcă.

Sfaturile oferite de autoritățile municipale în medicină:

  • Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.
  • Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.
  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
  • Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
  • Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
  • Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administratea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Redacția ea.md a solicitat o reacție din partea Ministerului Sănătății, și este în așteptarea unui răspuns. Vom reveni la acest subiect.

Sursa: pagina personală Boris Gâlcă

Distribuie articolul: