Cristina Țurcanu s-a născut în nord-estul Republicii Moldova, în Soroca. Femeia a absolvit Facultatea „Regie și Arta Actorului”.

Din anul doi de Facultate a început și să profeseze la Teatrul de Păpuși „Guguță”, fiind parte a echipei timp de șase ani: „După aceasta m-am căsătorit, soțul meu fiind și el absolvent la Conservator. Și am hotărât să venim la Drochia, locul unde s-a născut el. La Chișinău erau salariile foarte mici în domeniul culturii și nu reușeam să ne încadrăm, și pentru că aici, la Drochia, aveam unde locui”.

Cristina spune că a plâns mult în orașul care acum i-a devenit casă: „Eu voiam înapoi la Chișinău. Am suferit foarte mult și am avut o depresie atât de profundă. Foarte greu m-am adaptat aici, pentru că până în momentul când am devenit mireasă, eu nu fusesem niciodată pe pământul acesta din Drochia”.

Și totuși, femeia nu s-a complăcut în propria durere și a reușit să se angajeze în calitate de jurnalistă la televiziunea locală, iar după puțin timp a fost angajată ca director artistic la Casa Raională de Cultură. Aceasta povestește că a făcut foarte mult voluntariat încă de pe băncile Facultății, fiind autorul multor proiecte pe care le-a implementat în orașul Drochia: „Nu mi se pare greu să fii promotor al culturii în secolul nostru. Cultura așteaptă să fie promovată, oamenii din domeniul culturii așteaptă să fie promovați. Eu am reușit să conving și agenți economici, care s-au implicat în promovarea culturii, iar ei au acceptat, pentru că mesajul a fost transmis corect către ei. Este foarte important, tu ca și promotor, cum transmiți mesajul către cei cu care vrei să colaborezi”.

Din 2020, Cristina Țurcanu este șef Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport la Consiliul Raional Drochia, iar de când ocupă acest post spune că a reușit să organizeze foarte multe festivaluri, chiar dacă a fost pandemie, unde s-a promovat patrimoniul cultural imaterial, dar și zona turistică: „Până să ajung aici, colegii mei nu prea știau ce înseamnă proiecte, ori eu am vrut ca noi să ieșim un pic din zona de confort cu care suntem obișnuiți, am vrut să facem altceva afară de „Mărțișorul”, care se organizează de fiecare dată și alte evenimente care se repetă an de an”.

Cristina a reușit să obțină finanțare în urma participării la un concurs, astfel, și-a adunat o echipă de oameni buni, cu care a pornit proiectul „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”: „Noi am făcut expediții prin cele 28 de sate din raionul Drochia, am făcut un fel de cercetare. Noi eram foarte încântați, pentru că rar ai ocazia să descoperi dincolo de denumirea unui sat. Chiar și dacă suntem de aici din raion, am fost uimiți să descoperim în fiecare sat câte ceva nou și special fiecărui sat în parte: mâncare, stil, tradiții. Timp de 7 luni de zile noi am muncit pentru aceste cărți”.

Cristina și-a propus ca acest proiect să nu se oprească aici, cartografierea înseamnă un proces continuu, tocmai de aceea: „Colegii mei vor continua an de an să cartografieze localitatea, pentru că în fiecare an ceva se întâmplă în acea localitate, în fiecare an este un producător, agricultor, meșteriță… Oameni noi care fac ceva deosebit”.

Pe lângă aceste cărți, echipa de lucru a scos și un film, care servește drept carte de vizită pentru raionul Drochia. De asemenea, a fost creat și un almanah cultural.

Distribuie articolul: