Acum mai puțin de două luni vă anunțam că una dintre fondatoarele grupului „Ask a MOM” suferă de o boală grea. Inima Cristinei Mastac-Comerzan, care a reușit în decursul activității să ajute atâția copii și familii aflate în nevoie, suferea și-i punea în pericol viața. Astăzi, Cristina povestește totul și privește în urmă ca după un vis întunecat.

 

Diagnoza

„Am aflat despre diagnoza pe care o aveam și cu care trăiam pur întâmplător: am căzut de pe scări și, crezând că am coastele fracturate, m-am „făcut” cu diagnoza DSA de dimensiuni mari – insuficiență de valve și tensiune pulmonară. Se pare că n-o aveam de ieri sau de azi, iar medicii au rămas foarte surprinși că, după trei sarcini și trei nașteri prin cezariană, nimeni nu văzuse această problemă. Mai mult, nu mi-a dat probleme mari, având iată doi copii mari.”

Cristina Mastac

Investigațiile

„Gândul de a merge sub cuțit, având doi copii e sfâșietor. Dar ne-am zis, cu familia și prietenii mei, că vom lupta, până în pânzele albe vom lupta. Am investigat și căutat păreri atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Concluzia la toți a fost că e necesară intervenția pe cord deschis. Oricât de strașnic sună, mi-am spus că mai înfiorător decât să nu profit de această șansă n-ar fi nimic.”

Cristina Mastac

Îngerii în halate albe

„Am știut din moment ce i-am pășit pragul că anume dumnealui mă va opera, Domnul Doctor Aureliu Bătrînac. Și acum știu că nu am greșit nicio secundă. În sala de operații oamenii în halate albe par niște îngeri, magicieni într-o orchestră în care fiecare e un instrument perfect acordat. Domnul Bătrînac, Ion Eșanu, Serghei Voitov, Andrei Ureche, Andrian Rotaru – ei sunt salvatorii de vieți, și aici nu am spus nicio metaforă!”

23114654_10155860858938615_393921143_n

Inima nouă, sculptată de altfel de Creatori

„Înainte de intervenție medicii au efectuat și ultrasonografia transesofagiană, pe care vroiam să o fac în București, dar m-a bucurat mult că acum este și la MedPark această posibilitate, să o pot face acasă. Investigația e cea mai informativă și a arătat că gaura nu e chiar gaură, ci practic lipsea tot septul interartrial. Medicii au reconstruit peretele inexistent și au efectuat plastia valvelor, ceea ce este mult mai anevoios decât protezarea (pe care credeam că trebuie să o fac), dar mult mai benefic pentru organism. La sfârșitul intervenției se verifică iarăși prin ultrasonografie dacă totul e efectuat perfect. Așa „m-am ales” cu o inimă nou-nouță, una sculptată de altfel de Creatori, cei cu chip de oameni.”

Cristina Mastac

Echipa EA.md îi dorește Cristinei Mastac-Comerzam multă sănătate și bucurii eterne!