Probabil ai mai auzit despre Crina Andrei, pe lângă faptul că ți-am povestit noi în câteva articole despre ea, Crina mai este o prezență foarte activă în mediul online. Pagina sa de Instagram este un tezaur cu recomandări pentru o viață mai bună, mai echilibrată și armonioasă. De ceva vreme am auzit de la ea și soțul său Shiraz despre Știința Ayurvedică, acest subiect mi-a stârnit interesul așa că nu am stat mult pe gânduri până am invitat-o să ne povestească mai multe într-o nouă ediție de Live Instagram. 

Ce este Ayurveda?

Ayurveda este o știință ce vine din India de acum 5000 de ani în urmă și practic a fost primul sistem medical din lume. În pofida faptului că toate practicile au fost scrise acum 5000 de ani în urmă, ele sunt foarte actuale și în ziua de astăzi. Această știință mă fascinează foarte mult pentru că este o medicină ce se bazează pe prevenție, nu doar pe lecuire și tratatrea simpomelor, dar ne ajută să înțelegem de unde și de ce vin aceste simptome.

Practic toate bolile, disconfortul sunt niște semnale de alarmă prin care corpul ne sugerează asupra ce să ne direcționăm atenția. De exemplu: e nevoie să schimbi acest lucru, e nevoie să nu mai fii stresat, e nevoie să nu mai stai în această relație toxică.

Pe lângă faptul că Ayurveda se bazează foarte mult pe prevenție, îmi place foarte mult că percepe omul prin intermediul a trei elemente și anume: corp, minte și suflet. Practic este o știință care ne ajută să lecuim nu doar coprul fizic, dar care ne ajută să echilibrăm toate planurile: emoțional, fizic, psihologic”, spune Crina.

Ayurveda și bolile avansate

Una dintre cele mai controversate discuții în lumea medicinei e atunci când se pune întrebarea dacă medicina tradițională ar putea înlocui medicina contemporană. Referitor la acest aspect, Crina etse de părerea că Ayurvedea nu exclude medicina avansată, dar poate merge mână-n mână cu aceasta, chiar și atunci când ne referim la anumite boli avansate.

În momentul în care ajungi, spre exemplu, în ultima stadie a unei boli, Ayurveda ar putea să ajute concomitent cu medicina din vest. Când sunt boli grave Ayurveda poate funcționa mână-n mână cu alte terapii și medicamente astfel încât să obții rezultate și mai bune.

Ayurveda nu spune că trebuie să uiți medicina contemporană și să te focusezi doar pe ierburi, meditații.

Ayurveda ne educă să începem să trăim sănătos zi de zi și să prevenim apariția anumitor boli, iar când zic boli nu măr refer doar la cele fizice dar și, spre exemplu, de multithinking – prea multe gânduri, multe gânduri negative, care sunt un semnal de dezechilibru, povestește ea.

Cele trei doshe

În știința Ayrvedică sunt trei doshe (tipaje de corp), corpul nostru poate avea una din aceste doshe predominantă, ori pot fi două, și uneori, pot fi toate trei. Aceste trei tipuri se identifică în diferite părți ale corpului nostru. Primul tip este Vatta, această doshă este despre spațiu și aer, gândiți-vă unde în corpul nostru este spațiu și aer (nări, urechi), dacă e să ne gândim în raport cu anotimpurile anului, când este mai multă Vatta? Când e mai mult vânt, ploaie. Al doilea tip este Pitta, Pitta este foc și apă, de exemplu în corpul nostru foarte multă Pitta este în stomacul nostru, unde se produce digestia. Vara este un anotimp cu foarte mult foc, iar atunci când Pitta este dezechilibrată ar putea apărea probleme cu digestia. Al treilea tip este Kapha, Kapha este pământ și apă.

O persoană cu tipaj Vatta este mai slabă, mai firavă, mai cu capul în nori. Pitta este mai determinată, curajoasă, cu gândirea foarte ageră. Kapha este o persoană cu o siluetă mai mare, o peroană care se mișcă mai greu, mai lentă în exprimare, nu este foarte rapidă.

Fiecare persoană are din toate trei doshe, doar că sigur una dintre ele este mai dominantă. Este foarte rar când toate trei sunt echilibrate și sunt cam la același procentaj. Iată de ce este important să aflăm care doshă este predominantă ca să înțelegem ce mâncare ni se potrivește, ce tipuri de sport este bine să practicăm și pe care ar fi mai bine să le evităm, recomandă ea.

Arta de a-ți asculta organismul

Dacă o persoană ar începe să-și  asculte coprul și să urmeze lucrurile intuitiv, automat ar respecta principiile Ayurveda, adică nu ar mai trebui să citească cărți, să meargă la doctori și la cursuri în acest domeniu pentru că automat va respecta anumite principii”, sugerează Crina.

De exemplu copiii, care mereu vor să mănânce mai întâi desertul și abia apoi să mănânce mâncarea de bază, în timp ce maturii mai mereu le interzic să facă asta, uite că Ayurveda spune că, de fapt este foarte important să mănânci desertul mai întâi.

Învață să faci diferența

Să începem cu faptul că există o foarte mare diferență între organism și minte. Da, e posibil ca uneori corpul tău, să vrea ceva dulce, spre exemplu, dar corpul tău nu o să vrea niciodată 3 kilograme de dulce, mintea ta însă ar putea spună: „Uite am 3 kg de ciocolată de ce nu le-aș termina?. Iată de ce dacă ne-am asculta coprul eu cred că el mult mai des ne-ar cere să-l miști un pic, să-i faci un pic de stretching, să-l duci la plimbare decât să stai doar în pat. Clar, uneori și corpul ne-ar putea spune că are nevoie de somn, odihnă”, atenționează Crina Andrei.

Important e să facem diferența între ce ne cere corpul și ce ne cere mintea.

Dacă ți-am stârnit interesul și dorești să afli și mai multe despre Ayurveda, atunci accesează live-ul de mai jos în care poți urmări discuția integrală pe care am avut-o cu Crina Andrei. 

Sursa video & foto: Instagram