Băutura regilor, a campionilor și cea care marchează evenimentele importante din viața noastră. Azi vinul spumant este cunoscut în întreaga lume, dar puțini cunosc cu adevărat istoria acestui produs, care sunt etapele de producere și dificultățile acestora. Combinatul de Vinuri Cricova fiind primul și cel mai mare producător de vinuri spumante clasice din Republica Moldova, ne ajută să deslușim misterele producerii.

Primul vin cu gaze a apărut în regiunea Champagne din Franța, de aceea a căpătat denumirea de șampanie, ea fiind protejată și utilizată exclusiv de producătorii din această regiune. În Republica Moldova este autorizată denumirea de vin spumant. Pentru a recunoaște pe rafturile magazinelor vinul spumant produs după metoda renumitului călugăr Dom Pierre Perignon, atrageți atenția la cuvintele cheie indicate pe etichete, „Vin Spumant de calitate”, „clasic”, ”Methode Traditionelle”.

De ce totuși vinul spumant clasic este atât de apreciat și scump?

Primul lucru care face vinul deosebit, este fermentația secundară în sticlă, în urma căreia vinul se îmbogățește cu CO2 în mod natural, și oferă acel perlaj rafinat și persistent. Iar fiecare pocal conține peste 49.000.000 de bule ceea ce plasează licoarea pe primul loc în categoria vinurilor spumante.

După fermentarea secundară urmează maturarea vinului. Pentru aceasta sticlele sunt plasate pe rafturi în galeriile subterane Cricova la adâncime de peste 100 m, unde temperatura este constantă de +12, +14 °C  pe parcursul întregului an, și umiditatea relativă de 85%, ceea ce permite, maturarea lentă și calitativă a vinurilor. Vinul spumant de calitate este maturat minim 9 luni iar în ani deosebiți de recoltă pînă la 5 ani, spre exemplu ”Cricova Grand Vintage”.

Următoarea etapă de producere se numește remuage și reprezintă o tehnică deosebită de rotire a sticlelor în pupitre speciale din lemn, astfel tot sedimentul din sticlă se acumulează pe dopul temporar timp de 5 luni. Primii remueuri ai Cricovei au trecut instruirea în Franța ca mai apoi să transmită tehnica următoarelor generații, iar în unile cazuri meseria revenea de la mamă la fiică. În toată lumea există aproximativ 1000 remueri, 10 dintre care lucrează la Combinatul de vinuri „Cricova,” și sunt unicii din Moldova (ei exersând o tehnică specială de rotire a sticlelor iar anii de experiență tocesc măiestria remuerilor care rotesc anual peste 6,200,000 de sticle fiecare.)

Când sedimentul din sticlă este acumulat în dopul temporar, loturile sunt transportate în secția de Degorjaj, pentru extragerea sedimentului din sticlă. Capacitatea de deservire a lininiei de degorjaj este de 5000 sticle pe oră. Pe parcursul anilor de activitate, Cricova a produs peste 102.000.000 de sticle cu spumant clasic. Iar anual Combinatul de vinuri „Cricova” vinde peste 5 milioane de sticle de vin spumant.

Combinatul de vinuri „Cricova” vă doreşte realizări frumoase în anul care vine și clipe de neuitat petrecute alături de persoanele dragi!

P