Astăzi toată țara marchează Crăciunul pe stil vechi. La fel cum se întâmplă în fiecare an, creștinii merg la slujbele bisericești, iar apoi se adună în jurul unei mese de sărbătoare alături de oamenii dragi. Gospodinele au pregătit fel de fel de delicii culinare, bucate tradiționale moldovenești, dar și crăciunei pe care le împart cetelor de colindători care anunță despre Nașterea Domnului.

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Craciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

În Moldova, oamenii fac turte de Crăciun şi le păstrează până la primăvară, când sunt puse între coarnele vitelor atunci când pornesc la arat. Se spune că aceşti colaci trebuie să fie rotunzi precum Soarele şi Luna.

Nordul țării este, de altfel, recunoscut pentru modul în care sunt păstrate tradiţiile. Aici, în ziua de Ajun, femeile obişnuiesc să ascundă fusele de la furca de tors sau să bage o piatră în cuptor pentru a ţine şerpii departe de gospodărie.

O tradiÅ£ie frumoasă, dar care s-a pierdut, este cea de a ieÅŸi afară cu mâinile pline de aluat ÅŸi de a atinge fiecare pom din livadă, repetând: „Cum sunt mâinile mele pline de aluat, aÅŸa să fie pomii încărcaÅ£i cu rod tot anul”.

La sudul țării, sunt preparate 12 feluri de mâncare de post, între care prune afumate, sarmale cu cartofi, ciuperci tocate cu usturoi, care sunt pentru masa din Ajun – ultima înainte de încheierea postului. Uneori, sub masă sunt răsfirate câteva fire de fân. Peste masă se petrece un fir de lână roÅŸie, legat sub formă de cruce, iar la colÅ£urile mesei se aÅŸează căpățâni de usturoi. ÃŽn mijlocul mesei este pus un colac rotund, iar în jurul său cele 12 feluri de mâncare.

Sursa: KLumea

Distribuie articolul: