Avea doar nouă ani atunci când tatăl său i-a arătat cum funcționează o mașină de cusut. Din acel moment, Elena Grati a știut ferm că visul ei este să devină designer vestimentar. Colecția cu care a absolvit facultatea a fost inspirată din covorul tradițional moldovenesc. Acum Elena s-a stabilit de câteva luni la Milano, unde, mai nou, confecționează jurnale inspirate din ornamentele populare, pe care le trimite ulterior acasă.

Au trecut mulți ani de-atunci, dorințele au devenit realitate, iar tânăra a ajuns să fie recunoscută pentru colecțiile sale vestimentare, dar și pentru conceptul unic de abordare a creațiilor. Despre inspirația din motivele autentice moldovenești care a ajuntat-o să creeze două colecții unice de haine, Elena declară: 

Elena Grati, designer, creatoare de haine și accesorii

„La 15 ani am creat prima mea haină. Cât eram la liceu cream diverse chestii manuale, le făceam cadouri celor dragi și rin asta acumulam experiență. Ornamentul tradițional practic a dominat creația mea, pentru că m-am inspirat din gama de culori a covorului tradițional moldovenesc chiar și pentru colecția mea de licență. Mi-am dorit să arăt că această sursă de inspirație trebuie să fie abordată diferit, nu e neapărat să vezi pe haină ornamentul sau trandafirul pentru a ști că este inspirat din motive autentice”, spune Elena într-un interviu pentru TVR Moldova.

Vezi și: Nu sunt rochii Dolce & Gabbana. Sunt creații ale unei talentate studente de la Chișinău! (FOTO)

În perioada cât adună inspirație departe de casă, Elena creează jurnale personalizate, ornamentate cu diverse motive tradiționale și le trimite acasă conaționalilor.

„Vreau ca prin aceste lucrări să fac cunoscut ornamentul tradițional, deoarece fiecare linie sau formă are o semnificație și are o importanță despre care oamenii nu prea cunosc. Tot ce vedeți pe aceste lucrări sunt ornamente transcrise de mine de pe fețe de masă sau covoare din secolul al XIX-XX, anii 1940”, mai povestește Elena.

La un jurnal brodat și asamblat de mâinile ei Elena lucrează până la 3 zile, uneori și mai mult.

Cei care o ajută cu promovarea produselor și livrările în Moldova sunt chiar familia Elenei, care o susține în toate.

„Toate au o legătură foarte strânsă. Ea este plecată pentru o scurtă perioadă departe de casă. Ideea lucrurilor cu ornamentele de acasă prinde foarte bine și aici, dar și la cei plecați departe de casă. Sunt foarte mândru de ceea ce face ea – aceste lucrări necesită multă răbdare și, din câte înțeleg eu, ea are scopuri foarte mari”, spune pentru TVR Roman Grati, fratele Elenei.

„Tradiția e cea care ne face deosebiți, ne identifică, față de altă lume… până la urmă, dacă nu ar exista aceste motive ale noastre, cine am mai fi”, se întreabă retoric Elena în finalul interviului.

Foto: loveMoldovenesc