SUA au devenit cea mai recentă țară care a impus testarea Covid vizitatorilor din China, după ce Beijingul a anunțat că va redeschide granițele săptămâna viitoare, scrie bbc.com.

De asemenea, Italia, Japonia, Taiwan și India au anunțat teste obligatorii, dar Australia și Marea Britanie au spus că nu există reguli noi pentru călătorii din China. După trei ani în care a fost închisă lumii, China va permite oamenilor să călătorească mai liber începând cu 8 ianuarie. Dar creșterea continuă a Covid-19 a țării a stârnit prudență.

China raportează aproximativ 5.000 de cazuri pe zi, dar analiștii spun că astfel de numere sunt mult subestimate – iar volumul zilnic de cazuri poate fi mai aproape de un milion. Spitalele sunt copleșite, iar rezidenții se chinuie să găsească medicamente de bază, potrivit rapoartelor. Miercuri, SUA au declarat că lipsa datelor „adecvate și transparente” despre Covid în China a contribuit la decizia de a solicita teste Covid din 5 ianuarie pentru călătorii care intră în țară din China, Hong Kong și Macao.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au spus că acest lucru este necesar „pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului în timp ce lucrăm pentru a identifica… orice posibile noi variante care ar putea apărea”.

Însă Ministerul de Externe al Beijingului a spus miercuri că regulile privind coronavirusul ar trebui să fie instituite doar pe o bază „științifică” și a acuzat țările occidentale și mass-media că „exagerează” situația.

Unii oameni au reacționat furios pe rețelele sociale cenzurate din China.

“Credeam că toate țările străine s-au deschis. Nu este rasism?” citește un comentariu care a fost apreciat de 3.000 de ori pe Weibo. SUA a spus că testarea este necesară pentru oricine vine din China sau printr-o țară terță, indiferent de naționalitate.

Dar alții au spus că au înțeles motivul condițiilor: „Acesta nu este nimic în comparație cu toate restricțiile pe care le-am avut pentru oamenii care vin în China”, a scris un utilizator.

Beijingul și-a anunțat abia luni decizia de a pune capăt carantinei pentru sosiri – redeschiderea efectivă a călătoriilor în și în afara țării pentru prima dată din martie 2020. Până săptămâna aceasta, oricine intra în China trebuia să treacă în carantină în facilitățile de stat.

Înainte de pandemie, China era cea mai mare piață turistică din lume. Dar nu este clar câți chinezi vor călători în străinătate după 8 ianuarie, având în vedere că numărul de zboruri este limitat și mulți cetățeni trebuie să-și reînnoiască pașapoartele.

Reacția comunității internaționale a variat, Marea Britanie și Australia spunând că monitorizează situația Covid din China, dar nu plănuiau să anunțe noi cerințe de testare.

Alții s-au mișcat rapid pentru a anunța restricții:

În Japonia, de vineri, călătorii din China vor fi testați pentru Covid la sosire. Cei care vor fi testați pozitiv vor trebui să se plaseze în carantină timp de până la șapte zile. Numărul de zboruri către și dinspre China va fi, de asemenea, limitat
În India, persoanele care călătoresc din China și alte patru țări asiatice trebuie să prezinte un test Covid negativ înainte de a sosi. Pasagerii pozitivi vor fi, de asemenea, puși în carantină
Taiwanul spune că oamenii care sosesc cu zboruri din China, precum și cu barca pe două insule, vor trebui să facă teste Covid la sosire în perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie. Cei care vor fi testați pozitiv se vor putea izola acasă
Între timp, Malaezia a pus în aplicare măsuri suplimentare de urmărire și supraveghere
Italia a impus, de asemenea, testarea COVID obligatorie pentru călătorii din China
Comisia Europeană a declarat că comitetul său pentru securitatea sănătății se va reuni joi pentru a discuta „posibilele măsuri pentru o abordare coordonată a UE” în ceea ce privește creșterea Covid-ului din China.

Dar Italia, un stat membru al UE și un epicentru al virusului la sfârșitul anului 2019 și 2020, a declarat că se mișcă mai întâi pentru a „asigura supravegherea și identificarea” oricăror noi variante ale virusului.

Zborurile care soseau la Milano în această săptămână testau deja pasagerii din China. Autoritățile au descoperit că 52% dintre pasageri au fost infectați cu Covid pe un zbor care a aterizat pe 26 decembrie, a raportat La Repubblica.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat miercuri că: „În prezent, evoluția situației epidemice a Chinei este în general previzibilă și sub control”.

Cu toate acestea, numărul real al cazurilor zilnice și al deceselor din China este necunoscut, deoarece oficialii au încetat să mai solicite raportarea cazurilor și au schimbat clasificările pentru decesele cu Covid. Duminică, oficialii au spus că vor înceta, de asemenea, eliberarea numărului zilnic de cazuri.

„Vocul de infecție în China este conform așteptărilor”, a declarat Dr. Chandrakant Lahariya, epidemiolog indian și specialist în sisteme de sănătate, pentru BBC într-un interviu recent.

„Dacă aveți o populație susceptibilă care nu este expusă la virus, cazurile vor crește. Nu s-a schimbat nimic pentru restul lumii”.

Decizia Chinei de a-și redeschide granițele marchează sfârșitul controversatei politici zero-Covid a țării, pe care președintele Xi Jinping a susținut-o personal.

Chiar dacă restul lumii a făcut tranziția către a trăi cu virusul, Beijingul a insistat asupra unei politici de eradicare care să implice teste în masă și blocaje stricte.

Economia a fost lovită și oamenii au devenit atât epuizați, cât și furioși – în noiembrie, frustrarea s-a revărsat pe străzi în rare proteste împotriva domnului Xi și a guvernului său. Săptămâna mai târziu, Beijingul a început să anuleze restricțiile.

Distribuie articolul: