Ne-am obișnuit să delimităm îmbrăcămintea în categorii, se pare, însă, că tendințele actuale vin să ne schimbe percepțiile. Tânăra designeră Otilia Mihailov a creat un proiect vestimentar prin care demonstrează că eliminarea etichetelor „masculin/feminin” este posibilă.

Mihailov Otilia a creat proiectul A N D R O G I N  în cadrul primei ediții de Fashion Project în cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Fiind inspirată de stereotipurile de gen din societate, tânăra creatoare a decis să vorbească despre deconstrucția acestora prin modă.

Așa cum îmbrăcămintea este cel mai important punct de reprezentare al identității, designerul a creat un compleu vestimentar care redă fluiditatea de gen într-un chip masculin.

„Chiar dacă au parametri diferiți, relația dintre gen și modă este un punct important. Înseamnă că, dacă societatea se schimbă, normele se schimbă și dacă normele se schimbă, se schimbă moda sau invers. Tocmai din acest motiv am ales să creez un costum bărbătesc din 3 piese, dar nu cele pe care ne-am obișnuit să le vedem, dar o combinație între sacou, pantalon și fustă, povestește Mihaela

„Urmând tendințele cromatice și constructive ale anului 2020, am îmbinat formele stricte ale sacoului clasic bărbătesc cu elementele delicate feminine, în schimb, cromatic, am abordat elementele invers, formele stricte în print floral contrastant și culori vii, iar elementele feminine în negru, acestea (volanele și fusta) fiind și detașabile”

 

„Crinul- prezent în costum, este la fel o floare androgină, un simbol heraldic, floarea oamenilor cu statut, a nobililor și suveranilor; simbol al încrederii și al iubirii necondiționate, totodată și al mândriei, datorită tulpinii drepte a acestuia care nu se poate îndoi, ci se poate doar rupe, așa cum spune și  zicala universală „se rupe, dar nu se îndoaie” despre oamenii mândri și orgolioși. Deasemenea costumul cuprinde tente istorice, renascentiste, dar și croi modern, care oferă comoditate și libertate în mișcare”, povestește designera Otilia Mihailov despre elementul floral prezent în costumul masculin.