Acizii sunt utilizați pe scară largă în cosmetologie. Printre beneficiile utilizării acizilor în rutina de îngrijire se numără: exfolierea stratului de celule moarte ale pielii, îmbunătățirea luminozității tenului, lupta cu petele pigmentare și porii dilatați.

Exfolierea chimică este mai blândă decât exfolierea fizică și, deși pare un proces agresiv, nu implică leziuni ale dermei. Așadar, ce reprezintă acizii AHA și care sunt ei?

Acizii AHA sunt acizii alfa – hidroxizi, care au, în mare parte, proveniență naturală. Adică se găsesc din belșug în fructe, trestia de zahăr și lapte. Pe lângă faptul că acest tip de acid exfoliază blând pielea, mai contribuie și la o regenerare a ei, prin pătrunderea adâncă în stratul epidermei. De asemenea, au drept acțiune tonifierea, reducerea ridurilor fine, curățarea, hidratarea și iluminarea tenului.

Care sunt acizii AHA?

Primul pe listă este acidul glicolic, cel mai popular acid al categoriei. Este obținut prin fermentarea trestiei de zahăr și are o acțiune puternică ce se potrivește tuturor tipurilor de ten. Totuși, dacă ai un ten sensibil, utilizează-l cu precauție și, înainte de folosire, fă testul cutanat ca să vezi că nu ai reacție alergică la produs. Testul se face astfel: se aplică 2-3 picături de produs sub bărbie și se așteaptă un răstimp. Dacă pielea prezintă iritație, roșeață, mâncărime – spală zona abundent cu apă și evită folosirea componentului.

Un alt acid AHA este acidul mandelic. Extras din migdale, acidul mandelic este un component cu o acțiune foarte blândă asupra tenului. Este recomandat în special tenului problematic, cu tendință spre acnee și cu primele semne ale îmbătrânirii. Nu este nimic alarmant dacă îl găsești printre ingredientele produsului, alături de alți acizi AHA. După cum am mai spus, este foarte blând în acțiune.

Acidul lactic. Însăși denumirea îți sugerează și proveniența ingredientului. Acidul lactic se obține prin fermentarea laptelui și este foarte popular mai ales în rândul persoanelor cu ten uscat și sensibil, deoarece estompează ridurile fine și hidratează intens pielea.

Dacă e să vorbim despre luminozitate și antioxidare, atunci vorbim despre acidul citric. Vitamina C sau acidul ascorbic în formă pură este o binecuvântare pentru tenul al cărui ph este în dezechilibru, al tenului lipsit de strălucire și al celui tern. Dacă vorbim despre concentrația în produse, eficiența apare atunci când acidul citric este prezent în proporție de minimum 15%.

Acidul malic – despre el probabil nu ai prea auzit. Este extras din mere și este perfect pentru tenul gras, combinat, sau cu acnee. Datorită faptului că acționează blând, este deseori combinat cu alți acizi din categorie.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă este acidul tartric care se găsește din belșug în struguri și are aceeași acțiune ca acidul citric.

Acizii AHA se regăsesc în multe tipuri de produse: spume și geluri de curățare, pad-uri, loțiuni, esențe, serumuri sau fiole, măști și creme.

Orice tip de produs ai alege, începe prin a-l introduce treptat în rutina ta de skin care, pentru început de 2- 3 ori săptămânal, pentru a observa răspunsul pielii tale la tratament.

Da, este vroba de tratamente, de aceea pentru o mai bună siguranță în utilizare, recomandăm în prealabil vizita la cosmetolog, după care sperăm că te vei bucura de o piele elastică, strălucitoare și îngrijită!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: