Radiațiile solare, în special cele ultraviolete, sunt considerate a fi principala cauză a îmbătrânirii pielii, fenomen cunoscut sub numele de fotoîmbătrânire. Dar, în ultimii ani, lumina vizibilă cu o lungime de undă de 400-700 nm (reprezentând aproximativ 50% din toată radiația solară) s-a dovedit a fi un factor suplimentar implicat în îmbătrânirea cutanată.

„Lumea în care trăim s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii. Suntem peste tot înconjurați de ecrane: folosim în mod activ diverse gadgeturi și nu ne putem imagina viața fără un smartphone; la serviciu și acasă, folosim computere și tablete pentru lucru, dar și pentru relaxare”, a spus cosmetologul.

eva.ro

Studiile au demonstrat că lumina albastră – precum este cea emisă de numeroase dispozitive – poate declanșa reacții la nivelul pielii, care pot duce la semne de îmbătrânire și hiperpigmentare.

De ce este dăunătoare lumina albastră?

„Poate provoca stres oxidativ – o producție masivă de radicali liberi care distrug structura celulară și duc la inflamație și la o durată de viață scurtă a celulelor. Este capabilă să pătrundă în piele mai adânc decât razelele ultraviolete. În așa măsură încât ajunge, de fapt, în stratul normal bine protejat al pielii unde se găsesc colagenul și elastina, proteinele care mențin pielea tânără și fermă. Astfel, lumina albastră accelerează procesul de îmbătrânire”, menționează cosmetologul Natalia Tricolici.

Melasma este o afecțiune dificil de tratat, deoarece este reactivă la atâția factori declanșatori, care pot fi greu de controlat în totalitate. Prin urmare, expunerea la lumina albastră, ar putea reprezenta o provocare în procesul de gestionare și controlare a acestei boli și nu doar. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, 60% din populație a stat în fața ecranelor timp de cel puțin 6 ore pe zi.

csid.ro

Lumina albastră poate provoca:

  • fotoîmbătrânire;
  • apariția ridurilor;
  • accelerarea procesului de îmbătrânire prin distrugerea structurilor dermice;
  • reducerea elasticitatii pielii;
  • deteriorarea funcției de barieră;
  • distrugerea ADN-ului;
  • apariția proceselor inflamatorii;
  • apariția hiperpigmentării”, adaugă doamna Tricolici.

Cum să eliminăm sau să minimizăm efectele negative ale luminii albastre asupra pielii?

  1. „Reduceți nivelul de luminozitate pe ecrane pentru a preveni deteriorarea pielii;
  2. Utilizați un ecran de protecție;
  3. Limitați timpul de utilizare;
  4. Hidratați și calmați pielea iritată. Peptidele, ceramidele, antioxidanții sunt potrivite în asemenea caz;
  5. Asigurați-vă că utilizați protecție SPF zilnic”,  a mai spus cosmetologul.

Distribuie articolul: