Ți-ai adresat vreodată întrebarea: Cum a trecut corsetul de la lenjerie la o piesă vestimentară purtată de zi cu zi? Uite că în acest material vom vorbi despre „corset”, una dintre cele mai populare piese vestimentare din anul 2022. 

Corsetul a intrat și a ieșit din modă aproape mai mult decât orice altă piesă vestimentară. În ultimele câteva secole, corsetul a trecut de la un instrument de fetișizare și control asupra corpului feminin la un simbol al feminismului și al libertății sexuale – și a ieșit cu îndrăzneală din lenjerie, pe străzile orașului. Cele mai vechi mostre de corsete aparțin culturii creto-micene și datează din anii 2000-1600 î.Hr. e. 

Până în secolul al XVIII-lea, taliile extrem de subțiri au intrat în modă – iar corsetele aveau o funcție de slăbire. În epoca Imperiului, corsetul și-a pierdut pentru scurt timp poziția și a fost din nou redus la funcția de menținere a posturii, dar după aceea a revenit la modă cu o vigoare reînnoită. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, acest articol a rămas o parte indispensabilă a garderobei femeilor, fără de care era pur și simplu indecent să părăsești casa. 

Primii luptători pentru drepturile femeii au împins în general respingerea corsetelor ca una dintre principalele teze – alături de acordarea dreptului de vot. Ei au văzut în corsete un simbol al puterii și controlului bărbaților asupra corpului feminin, încercări de a-l limita și de a-l încadra în cadrul unui anumit ideal – nenatural și de neatins prin natură.

Prima mare respingere a corsetelor a venit după Primul Război Mondial. Paul Poiret a fost primul designer care a abandonat radical corsetele: a creat colecții inspirate din stilul Imperiului și costumele popoarelor din Orient, care nu implicau strângerea taliei. Ideile lui Poiret au fost susținute ulterior de Gabrielle Chanel, Madeleine Vionnet, Jean Patou și alți designeri de la începutul secolului trecut. 

În acest moment, corsetul își pierde conotațiile restrictive, devine un simbol al eliberării sexuale și se transformă din lenjerie intimă într-un element cu drepturi depline al garderobei de zi cu zi. 

În anii 2010 s-a produs un oarecare rollback: moda fulgerătoare pentru minimalism, croiala supradimensionată și siluetele confortabile au scos practic corsetele din garderoba femeilor. Dar în ultimii ani, pe valul de nostalgie pentru tendințele anilor 90 și 2000, corsetele revin – și devin deja o alternativă cu drepturi depline la topuri și tricouri în look-urile de zi cu zi. Acest lucru se vede și în colecțiile de toamnă-iarnă 2022/23: două dintre cele mai populare piese ale sezonului sunt un maiou alb simplu și confortabil și un corset seducător.

Sursa: bazaar.ru 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: