Celebrăm Săptămâna Națională de prevenire a risipei de alimente, inițiată de Banca de Alimente. Acțiunea are drept scop abordarea sistemică a risipei de alimente în bucătăria fiecăruia. Banca de Alimente vine cu măsuri de prevenire a risipei, iar nutriționista Corina Dascălu susține inițiativa, propunând prepararea unui lapte vegetal – perfect în smoothie pentru copii și valorificarea deplină a tuturor elementelor din migdale.

Risipa – o problemă mondială și a fiecărei familii

„Închipuiți-vă că 1 miliard 300 mii tone de produse alimentare sunt aruncate în fiecare an. Asta ar însemna că am putea să hrănim la nivel mondial peste 3 mlrd de oameni. Cam 1/3 din produsele care ajung să fie cultivate, muncite, sunt pur și simplu aruncate. Asta e cam jumătate din frigiderele noastre, deoarece ele ajung prea mult să fie ținute sau prea mult cumpărăm sau gândim că nu avem nevoie de aceste produse. 1/3 se aruncă din procesul de producere și o mică parte din zona de retaileri – mai puțin la producători. Risipa este o problemă mondială, dar e problema fiecăruia. Este posibil, cu aceste produse, să putem asigura nevoia și necesarul fiecăruim om care suferă de malnutriție”, a precizat Igor Belei, director Misiunea Socială Diaconia.

Cum valorificăm la maxim toate ingredientele dintr-o rețetă

Ingredientele pentru lapte vegetal, preparat de nutriționista Corina Dascălu, fondatoarea Detox Delivery:

  • Migdale decojite și hidratare – 80 gr
  • Apă – 400 ml
  • Sirop de curmale sau 1-2 curmale
  • Pudră de cacao

„Zațul de migdale îl putem folosi perfect pentru un scrub de față și corp. La fel acesta poate fi un dressing la terciul de dimineață sau la o salată. Îl putem încadra într-o rețetă de brânzoaice vegane sau poate fi adăugat în diverse copturi”, ne mai spune Corina Dascălu.

Corina Dascălu, nutriționistă și fondatoarea Detox Delivery

P