Mulți copii nu pot memoriza o poezie sau pur și simplu nu le place să petreacă ore în șir pentru a învăța câteva strofe, uneori cu lexeme neînțelese. Avem o metodă care va fi pe placul atât a copiilor, cât și a părinților, o încercăm împreună?

Cunoaștem foarte bine că învățarea poeziilor ne ajută la îmbunătățirea memoriei, dezvoltă imaginația și influențează pozitiv starea emoțională. Din păcate, unor copii le vine greu această procedură și refuză foarte repede. Dar niciodată nu ne-am pus întrebarea cum se învață corect și ușor o poezie. Noi avem răspunsul.

Pentru început, poezia trebuie citită corect, să simțim emoțiile și trăirile care le-a avut poetul. Nu trebuie să uităm de pauzele logice și intonație.

Trebuie să analizăm titlul și să provocăm copilul să îl descifreze, să-l asocieze cu ceva. Ulterior, copilul trebuie singur să citească poezia, pentru ca părintele să nu-i inducă emoțiile și aluziile sale. Copilul trebuie să înțeleagă poezia în modul său, iar dacă îi vor apărea semne de întrebare, părintele va putea interveni cu explicații. Atunci când copilul citește, ajutați-l să-și imagineze ceea ce pronunță, acest aspect îl va ajuta mult.

După o analiză minuțioasă a textului și crearea unei imagini generale, trebuie să punem toate pauzele logice și să potrivim intonația după text și emoțiile redate de către poet. Atragem atenția la semnele de punctuație!

Ultima etapă este să discutăm despre impresiile care i-au fost create copilului, dacă a înțeles poezia, dacă i-a plăcut sau nu. E timpul ca copilul să citească poezia cu toate pauzele logice, intonația și semnele de punctuație respectate, el trebuie să arate un exemplu de recitare corectă. Iar această poziție îl va motiva să recite cât mai bine, ce îl va ajuta la memorarea textului mult mai rapid.

Sursă: mel.fm

Distribuie articolul: