Problema în ceea ce privește copii străzii este încă una destul de gravă în Republica Moldova. Soluțiile găsite de autorități nu întotdeauna reușesc să rezolve problema pe un termen lung, asta în contextul în care copii care sunt internați în centrele de plasament, se întorc înapoi în stradă, în mediul și anturajul în care se simt comod, susțin autoritățile.

În contextul în care copiii nu pot fi ținuți cu forța în centrele de plasament, ei se întorc în mediul cu care s-au acomodat, susțin autoritățile, iar o metodă ar fi identificarea soluțiilor pentru ai convinge pe acești copii să meargă în centrele de plasament și să rămână acolo.

„Copiii care locuiesc de mult în stradă nu doresc să meargă în centrele de plasament, ei spun că acolo le este mai bine. Cu acești copii nu s-a lucrat la timp. Ei resping serviciile noastre pentru că este o scăpare de mulți ani, nu s-a lucrat la prevenire. Ei preferă viața stradală. Nu este o problemă a autorităților locale că nu facem față, ei acolo vor să se afle”, a declarat șefa interimară a Direcției Protecției Drepturilor Copiilor, Rodica Terehovschi.

În temeiul procedurii, fiecare copil găsit în stradă este supus unui examen medical, pentru că, menționează oamenii legii, aceștia de cele mai multe ori se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor narcotice. Dacă există suspiciuni că copilul este cu infecție, el este plasat în izolator până la primirea rezultatelor analizelor. În plasamentele de internare urgentă copilul se poate afla până la 45 de zile, până nu a primit toate îngrijirile și serviciile de care are nevoie. Dar, întrucât nu este păzit sau încuiat în cameră, având dreptul să se deplaseze, el se întoarce înapoi în stradă. Autoritățile menționează că în asta și ar consta problema.

Majoritatea copiilor care se întorc înapoi în stradă au devieri de comportament sau probleme emoționale, iar Direcția Protecției Drepturilor Copiilor atrage atenția că acești copii ar putea să treacă la acțiuni ilegale, să comită jafuri sau crime mai grave.

În aceste condiții, Mariana Ianachevici, manager de program la reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei „Terre des Hommes” Lausanne, a menționat că copiii cu probleme grave nu au niciun număr de identitate.

„Banalul cod numeric nu există, iar medicul de familie nu vrea să-l ia la evidență. Un copil care la 13 ani deja inhalează sare nu are șanse să-și revină. Toată viața lui a trăit în stradă, nu știe ce înseamnă pat curat, haine curate și că dinții se spală de două ori pe zi. El nu va înțelege mediul în care îl aducem. Noi îi stricăm mediul de confort, iar el se revoltă. Dacă dumneavoastră o să vi se schimbe biroul astăzi, pentru că așa vrea cineva, o să vă revoltați și o să faceți grevă, exact așa reacționează și acești copii. Ei au în cap un alt model, iar soluțiile trebuie găsite rapid”, a declarat Mariana Ianachevici.

În cadrul unei mese rotunde, s-a decis găsirea unor metode de a schimba practicile de lucru cu copii străzii și de a propune schimbarea legislației pentru a putea ajuta minorii cu probleme de comportament și ai reîntoarce în societate.

Un număr mare de copii care vagabondează se înregistrează în Chișinău, iar, potrivit autorităților, cel mai problematic sector este Botanica.

Sursa: Agora.md

Sursa foto: ziardecluj.ro

Distribuie articolul: