O postare pe Facebook, devenită virală în seara zilei de marți, acuză angajații unui orfelinat din sectorul Buiucani din Capitală că ar abuza copiii care se află în grija lor. Autoarea postării susține că angajatele casei de copii îi bat pe pici cu capurile de masă, îi închid pe copii la toaletă și îi scufundă cu capurile în apă.

În postare se spune că ar fi vorba despre orfelinatul cu nr. 13 de la Buiucani, instituție care, de fapt, nu există. Chiar și așa, pretura Buiucani și Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei s-a autosesizat pe marginea cazului.

În postarea devenită virală se afirmă că angajatele „își bat joc de copii în ultimul hal”, iar dădacele ar bate și ar înjura copiii.

În dimineața zilei de miercuri, la informație a reacționat avocata copilului, Maia Bănărescu, care a declarat pentru AGORA.md că instituția ombudsmanului documentează cazul.

La scurt timp, pe Facebook a apărut reacția pretorului de Buiucani, Vadim Brînzaniuc. El a reiterat că instituția numită în postare nu există, iar copiii care trăisc la unica instituție de plasament de la Buiucani, „Preafericitul Iosif”, sunt mai mari.

„Nu există în sectorul Buiucani, dar și în municipiul Chișinău, un orfelinat de copii cu nr. 13. În sector avem o singură Casă de copii “Preafericitul Iosif”, tutelată de Mănăstirea Hâncu, pe str. Onisifor Ghibu. În plus, în această instituție cei mai mici copii au vârsta de 5 – 6 ani și ei sunt în grija măicuțelor de la Mânăstire. De dimineață, instituția dată a fost inspectată de angajații Direcției pentru protecția drepturilor copilului de sector, psihologi și reprezentanții Direcției de poliție Chișinău”, afirmă Brînzaniuc.

Mai mult, Brînzaniuc spune că a vorbit cu mama femeii care a făcut postarea respectivă. „Dânsa spune că este vorba despre un orfelinat din sectorul centru, unde a ajuns cu troleibuzul nr. 13. Vom continua să verificăm cele relatate în postarea respectivă. Este clar că sunt anumite inexactități în această situație. Sau e vorba de un alt orfelinat, din alt sector, sau altceva. Orice tip de violență este inacceptabil. Violența împotriva copiilor este crimă. Care trebuie pedepsită”, a scris funcționarul.

Ulterior, situație a fost comentată și de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Cu referire la informația apărută în spațiul public despre orfelinatul nr.13 copii din Chișinău – echipa de specialiști de la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului Chișinău care include și psihologi pentru a discuta cu copiii este plecată la fața locului. Rezultatele controlului vor fi făcute public. În oraș nu există un orfelinat nr.13. Pe str. Onisifor Ghibu se afla casa de copii a mănăstirii Hâncu „Preafericitul Iosif” care nu are copii de vârsta atât de mică cum este descris de autoarea postării. Oricum, echipa e la fața locului”, a scris ministra.

Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova numărul cazurilor de violență față de copii este în creștere. În a doua jumătate a anului 2018, angajații din întreg sistemul educațional au raportat peste 4.500 de cazuri de violență asupra copiilor.

Sursa: AGORA