Simplu și modest, unii cred că trebuie să evităm fructele de mare și alimentele din soia care imită carnea sau brânzeturile, în timp ce alții, precum călugării de la Muntele Athos din Grecia, le consumă de peste 1000 de ani în post. Astfel, rămâne neclar dacă credincioșii ar trebui sau nu să consume fructe de mare în timpul postului.

La noi în țară, Mitropolia Ardealului este de părere că fructele de mare trebuie asimilate peștelui, fiind permise a se consuma doar în zilele în care există dezlegare la pește.

„Suntem tentați să credem că fructele de mare sunt de post, deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană, aceștia obișnuiesc să mănânce fructe de mare în post chiar și atunci când nu este dezlegare la pește”, a declarat ăarintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ardealului.

 

 

Spune o tradiție că, într-un post, călugării din Sfântul Munte nu mai aveau ce mânca și atunci Maica Domnului li s-a arătat, îngăduindu-le să consume fructe de mare. Așadar, dezlegarea s-a făcut doar într-o situație limitată, nu pentru toate posturile.”, spunea arhim. Mihail Daniliuc.

 

 

Mai există și teoria că fructele de mare nu au sânge, ceea ce înseamnă că pot fi consumate în post. Însă, aceasta teorie este demontată chiar de un profesor de biologie:

În biologie, când vorbim despre sânge nu ne referim neapărat la sângele mamiferelor sau al păsărilor. De fapt, dacă este să ne raportăm la numărul de indivizi, marea majoritate a viețuitoarelor de pe planeta pământ au sângele incolor sau de cu totul alte culori decât cea roșie”, spune profesorul Aurelian Păun.

Monahii ortodocși mai conservatori din România sunt de părere că nici produsele din soia nu ar fi de post sau alte surogate de acest gen, pentru că încalcă principiul canonic că mâncarea de post trebuie să fie simplă și smerită. Ei invocă textele creștine care precizează că hrana celui care postește este compusă îndeobște din „legume fierte, pâine, untdelemn și, uneori, puțin vin”. Peștele și fructele de mare putând fi consumate doar în zilele cu dezlegare.

Distribuie articolul: