Andrei Sîli este noua identitate pe care a adoptat-o fostul deputat PDM Constantin Țuțu, care este judecat pentru mai multe infracțiuni. În Chișinău, unde este acuzat de trafic de influență, îmbogățire ilicită și huliganism într-un caz de omor, el își păstrează tot numele de Constantin Țuțu, scrie știri.md. 

Într-o anchetă realizată de Rise.md, mai mulți avocați afirmă că modificarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate atrage consecințe grave, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate.

De mulți ani, Constantin Țuțu a fost considerat un aliat de încredere al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc și a fost introdus în Parlament de acesta. Recent, Țuțu și-a schimbat identitatea în România, adoptând numele Andrei Sîli în septembrie 2022, dar în Moldova continuă să folosească numele său real, Constantin Țuțu, inclusiv în litigiile penale împotriva sa.

„Din perspectiva legală, schimbarea numelui și menținerea a două identități diferite pot duce la implicații grave, precum riscul de a fi acuzat de fraudă sau alte infracțiuni legate. Este crucial ca autoritățile să fie informate și să colaboreze îndeaproape pentru a asigura conformitatea cu legea și a preveni neregulile. O schimbare a numelui făcută cu scopul de a evita justiția sau de a încălca sancțiunile internaționale poate rezulta în proceduri legale atât în România, cât și în Moldova,” explică avocatul Vadim Vieru.

La vârsta de 37 de ani, Constantin Țuțu se confruntă cu două cazuri penale în Chișinău. În primul caz, este acuzat de trafic de influență, fiind învinuit că a primit o mită de 20.000 de euro pentru a influența procurorii și judecătorii, alături de acuzații de îmbogățire ilicită și fals în declarații de avere.

Pe rețelele sociale, Țuțu a susținut că ancheta este motivată politic.

„Observ că în dosarul penal care mă vizează s-au comis nereguli grave, de la inițierea ilegală din motive politice, la presupusa încheiere a investigației, fără a prezenta rechizitoriul, iar numeroasele cereri și reclamații rămân nerezolvate conform legii”.

Peste 90 de audieri au fost programate până acum, dar multe dintre ele nu s-au desfășurat. Au fost fie amânate, fie suspendate din diferite motive.

În al doilea caz, care este reexaminat de Curtea de Apel Chișinău, este acuzat de huliganism într-un incident mortal, împreună cu traficantul de droguri Oleg Pruteanu, cunoscut sub numele de Borman.

 

Distribuie articolul: