Mai mult de 30 de ani, o lege chineză obliga familiile să aibă un singur copil. Aceasta a avut consecințe majore pentru demografia Chinei: a redus considerabil rata fertilității, a schimbat raportul numeric dintre femei și bărbați, tot mai multe familii optând pentru ca unicul copil să fie băiat, și a dus la reducerea forței de muncă. Se estimează că politica Chinei privind unicul copil a împiedicat până la 400 de milioane de nașteri de când aceasta a fost instituită. AGORA a realizat un material de retrospectivă la cinci ani de la anularea acestei legi. 

Pentru prima dată, legea a fost introdusă oficial în 1979. În asemenea manieră, statul și-a propus să limiteze creșterea rapidă a populației. În acea perioadă, numărul locuitorilor țării era de aproximativ 970 milioane.

În următorii ani, se înființează Republica Populară Chineză. După perioade grele, îngrijirea medicală și salubritatea s-au îmbunătățit, iar populația Chinei a început să crească. La vremea respectivă, această imagine era văzută ca un avantaj economic pentru o țară care se transforma într-o națiune industrială dintr-una agricolă.

Relaxarea restricțiilor de către guvernul chinez

La sfârșitul anului 2013, ca parte a unui pachet de reforme sociale, economice și legale, guvernul chinez a modificat politica privind unicul copil, permițând cuplurilor să aibă un al doilea copil, însă contra unei cereri pe care urmau să o depună la stat. Până în septembrie 2014, 800.000 de cupluri au depus cereri pentru a avea un al doilea copil, conform statisticilor ale Comisiei naționale de sănătate și planificare familială, administrată de guvernul Chinei.

Se estimase că 11 milioane de cupluri erau eligibile. Mai exact, părinții puteau să depună o cerere pentru a avea doi copii doar dacă ei, la rândul lor, au fost unicii copii ai părinților lor. O problemă care împiedica cuplurile chineze să aibă un al doilea copil era costul traiului. Mulți dintre ei locuiau în orașe, unde costul vieții este suficient de mare pentru întreținere, de altfel, problemă similară și pentru cuplurile din Occident.

Dezechilibru de gen

China este acum cea mai dezechilibrată țară din lume din cauza unei preferințe culturale pentru descendenții masculini. Acest lucru se explică practicii cuplurilor care optau pentru avortarea feților feminini. Avortul este legal în China, deși avortul selectiv este interzis.

Raportul de gen în China este de 117,6 băieți pentru fiecare 100 de fete născute. Unii cercetători estimează că vor exista aproximativ 30 de milioane de bărbați mai tineri decât femei în China până în 2020. Acest lucru înseamnă că milioane de bărbați chinezi ar putea să nu poată găsi soții.

Îmbătrânirea populației

Politica Chinei privind unicul copil a reușit să-și scadă rata natalității, începând cu anii 1990, când femeile nășteau, în medie, 1,5 copii. Acest lucru înseamna, de asemenea, că țara se confruntă acum cu o populație îmbătrânită, care se bazează pe întreținere din partea copiilor. Se estimează că până în 2030, un sfert din populație va avea peste 60 de ani.

Reducerea forței de muncă

Controlul populației a dus și la scăderea forței de muncă. Forța de muncă a Chinei a scăzut la 897,29 milioane de lucrători în 2018, în scădere cu 0,5% în al șaptelea an consecutiv de declin, potrivit Biroului Național de Statistică din țară. Creșterea populației în vârstă a Chinei și scăderea forței de muncă au reprezentat un impuls pentru relaxarea și încetarea politicii privind copilul unic.

Specialiștii spun că populaţia Chinei va atinge punctul maxim în 2029, atunci când statul asiatic va avea 1,44 de miliarde de locuitori. După acest vârf va urma un declin care nu va putea fi oprit, avertizează Academia Chineză de Ştiinţe Sociale. Instituţia a atras atenţia că vor fi consecinţe economice şi sociale grave, precum îmbătrânirea populaţiei şi scăderea forţei de muncă, în următoarele decenii, cu circa 200 de milioane de oameni.

Consecințele încălcării legii

În 2007, ziarul China Daily susținea că mai puțin de 40% din populație a fost supusă acestei politici. Cu toate acestea, metodele de pedeapsă au variat de la distribuția largă a diverselor metode contraceptive, sancțiuni financiare, avorturi forțate și sterilizări pentru cei care nu s-au conformat.

În 2013, guvernul chinez a dezvăluit că au fost efectuate 336 de milioane de avorturi și 196 de milioane de sterilizări de la începutul anilor 1970, potrivit Financial Times. FT a raportat, de asemenea, că 403 milioane de dispozitive intrauterine au fost inserate la femei în acel moment, adesea cu forță.

sursa

Distribuie articolul: