Chiar dacă anii trec, conflictele dintre părinți și copii rămân a fi un subiect actual. Iar certurile ocazionale sau neînțelegerile din din varii motive rămân a fi prezente în viața oricărei familii. Vezi mai jos câteva recomandări pentru gestionarea sănătoasă a certurilor. 

Cum gestionezi cearta cu părinții

Relațiile interpersonale și psihicul fiecărei persoane aflate în relație sunt fascinante prin complexitatea lor. Structura personalității fiecărui individ, modul diferit în care oamenii percep realitatea, lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasă, sistemul personal de valori, impunerea regulilor rigide, competiția pentru control sunt posibili factori pentru declanșarea unui conflict.

Iată ce avem de făcut:

Abordare directă. Deseori, ne învârtim în jurul conflictului în loc să purtăm o conversație. Evitarea pare o soluție bună care reduce stresul pentru moment, dar presiunea situației crește până la punctul de explozie și stresul revine, deoarece problema nu este rezolvată. Conflictul nu trebuie evitat și minimizat în speranța că va dispărea, ci abordat atunci când apare, pentru a preveni escaladarea lui.

Comunicare eficientă în timpul unui conflict este bazată pe câteva principii fundamentale.În primult rând trebuie să exprimăm asertiv, clar și concis ceea ce avem de spus. Asertivitatea (punctul de mijloc între pasivitate și agresivitate) reprezintă capacitatea de a ne exprima în mod deschis propriile opinii, emoții, dorințe sau nevoi fără a încalca drepturile și nevoile celorlalți și fără a-i răni emoțional. În felul acesta, cearta cu părinții poate fi rezolvată mult mai productiv.

Ascultarea celuilalt, a sentimentelor, nevoilor sau părerilor care îi aparţin. O relație bună nu înseamnă a fi, a gândi sau a simți la fel cu celălalt. Fiecare persoană este la fel de importantă și are nevoie să se simtă ascultată și înțeleasă.

Vizarea comportamentului și nu a persoanei. Cearta cu părinții este eficientă când începe cu exprimarea emoțiilor pe care le simțim și identificarea comportamentelor care ne deranjează, fără a critica persoana: „Mă simt trist atunci când mă critici!” sau „Mă simt furioasă atunci când mă ignori” sau „Uneori simt că nu ai încredere în mine și nu mă consideri un adult responsabil!”.

Cât timp pornim de la exprimarea propriilor emoții legate de un comportament, reducem șansele ca interlocutorul să devină defensiv. Și nu, nu acceptăm să ni se spună „Nu ar trebui să simți asta, e problema ta.” Emoțiile noastre sunt mereu valide și trebuie luate în considerare de celălalt pentru a avea o relație sănătoasă.

Stabilirea limitelor sănătoase. Limitele sunt niște granițe invizibile care ne definesc și stabilesc de unde încep eu ca ființă și unde începe un altul. Ele ne asigură zona de siguranță și ne protejează viața și lucrurile pentru care doar noi suntem responsabili. Totodată, limitele ne ajută să stabilim și lucrurile pentru care nu suntem responsabili. Cearta cu părinții poate fi deseori evitată dacă stabilim și menținem aceste limite.

Cum poți stabili și menține limitele

Cuvintele ne ajută să ne exprimăm sentimentele, intențiile, nevoile sau comportamentele care nu ne plac și cu care nu suntem de acord. Cuvântul de bază este NU. „Nu mă simt confortabil când țipi la mine”, „Pot să te ajut cu acest lucru, nu și cu celălalt”, „Nu sunt de acord să renunț la alegerile mele!”.

Adevărul oferă siguranța propriei identități și valoarea integrității umane. Contribuie la asumarea greșelilor făcute și ne dă posibilitatea de a învăța din aceste greșeli pentru a ne comporta diferit în viitor. Părinții noștri vor aprecia adevărul.

Distanțarea geografică facilitează refacerea energiilor fizice și emoționale, îndepărtărtarea de un pericol sau de o problemă până când aceasta va fi rezolvată.

Distanțarea emoțională poate fi o limită temporară care ne oferă spațiul necesar pentru a ne simți în siguranță emoțional. Se impune, mai ales în relațiile abuzive.

Alte persoane pe ajutorul cărora putem conta, fie atunci când e vorba de stabilirea și menținerea limitelor, fie atunci când avem nevoie de o nouă perspectivă. Acest ajutor este important în momentele în care nu suntem suficienți de puternici pentru a spune NU unui eventual abuz.

Consecințele care urmează încălcării limitelor. Ele comunică celorlalți seriozitatea cu care ne respectăm pe noi înșine, normele și valorile în conformitate cu care trăim și pe care suntem dispuși să le apărăm.

Distribuie articolul: