De fapt, o mare parte din aceste norme de etichetă sunt valabile pentru orice eveniment, fie nuntă, cumătrie sau aniversare. Dar am ales să vorbesc totuși de specificul acestui eveniment, pentru că toamna e sezonul cu cele mai multe nunți în Moldova și îți va prinde bine dacă arunci un ochi în acest articol!

Fii punctual/ă

Tare des se încalcă anume prima regulă. Ori că „așa-i primit la moldoveni”, ori pur și simplu se ignoră bunul simț, dar în mare parte la nunți oaspeții pot întârzia și două ore peste ora indicată în invitație. Fii punctual și nu permite să se întâmple acest lucru. Ține cont de faptul că nunta are un anumit scenariu programat pe ore și este lipsit de educație să îl încalci. Cu atât mai mult când nunta are loc duminica și a doua zi nu este una de odihnă.

Ține-te de dresscode

Îmbrăcămintea la acest gen de eveniment este de seară, elegantă. Bărbații poartă obligatoriu costum și cravată sau papion, doamnele poartă ținute de seară, ideal rochii lungi. Dacă există un dresscode al evenimentului și ați fost informați despre acest lucru, trebuie să vă conformați. Se vor evita ținutele vulgare, rochiile prea scurte sau cu decolteuri exagerate, machiajul vulgar și lipsit de gust. La fel, există regula nescrisă de a nu purta rochie albă ca invitată la eveniment. Nici dacă ești nașă. Prerogativa de a purta alb în acea seară este exclusivă a miresei. Deși, unele mirese nu au nimic împotrivă sau chiar indică dresscode-ul all white.

Socializează cu tact

Socializează cu ceilalți invitați, dar nu este politicos să te implici în discuții ale persoanelor necunoscute. Regula spune că trebuie să aștepți ca să-ți fie prezentată persoana sau ca să fii tu prezentat. Este minunat dacă vei dansa două – trei dansuri, chiar dacă nu îți place să dansezi. Să stai lipit de masă întreaga seară ar putea indica faptul că nu te simți bine la eveniment și ar putea indispune gazdele.

 

Fără copii după orele 20.00

Știu că voi fi bătută cu pietre, dar trebuie s-o spun și pe asta: nunta nu este un eveniment destinat copiilor. Excepție fac copiii rudelor foarte apropiate, dar chiar și așa, în nici un caz nu se vor lăsa copiii la eveniment mai târziu de ora 20.00. Ideal ar fi să-i poți lăsa cu o rudă sau bonă. Nu e ok să vezi copii dormind pe scaune, înveliți cu sacoul lui tata, lângă boxa care urlă. Și nici să alerge copiii printre cercurile de dansatori nu este ok, ar putea să fie loviți sau să cadă și să se rănească. Ringul de dans nu e teren de joacă.

 

Fără alcoolism

O altă regulă de aur despre care se pare că nu s-a prea auzit pe la noi este consumul alcoolului cu moderație. Cred că nu are rost să comentez multe, este suficient să deschizi YouTube-ul și să sute de nuntași aghezmuiți. Nu contribuie la o imagine bună a evenimentului, așa-i?

Eticheta la masă

La masă, ține cont de regulile etichetei de servire a bucatelor. Ai grijă cum folosești tacâmurile și paharele. De asemenea, nu este etic să-ți umpli singur paharul, ci este indicat să aștepți să te servească ospătarul.

Ce facem cu cadourile?

Dacă ai cumpărat un cadou pentru miri, vei avea grijă să fie ambalat frumos și să atașezi o felicitare sau bilețel pe care să scrii câteva urări de bine și neapărat să semnezi. Cadoul nu este obligatoriu să fie înmânat mirilor, îl poți lăsa la organizatorul nunții, dansatori, chelneri sau moderator.

 

Când e ora de dansat?

Nu te vei grăbi pe ringul de dans, chiar dacă îți place foarte mult o melodie, până când nu a avut loc primul dans al mirilor. Anume acest dans deschide serata și dă start petrecerii. Și da, primul dans este exclusiv al mirilor, deci nimeni nu va dansa înafară de ei. Tu vei admira acest frumos moment din sală.

Împrospătarea machiajului

Doamnele vor avea grijă să-și împrospăteze machiajul, coafura, să-și aranjeze haina la camera de baie. Este mega nepoliticos să te rujezi sau să te pudrezi în public.

Cum ținem discursuri?

Dacă dorești să ții un discurs de felicitare la microfon, să ai grijă să nu dureze prea mult. Ideal ar fi să te gândești din timp ce mesaj vrei să transmiți mirilor. Îți sugerez să nu folosești fraze pompoase și clișeice, dar să vorbești simplu, făcând uz de unele situații sau momente plăcute ce te leagă de miri.

Cum plecăm de la nuntă?

La plecare, îți vei lua rămas bun de la miri, de la părinții acestora și de la nași, adresându-le urări de bine și mulțumindu-le pentru invitație. Apropos, nu este neapărat să pleci ultimul din sală, chiar dacă ai o discuție intersantă cu vreun cunoscut sau rudă. Comunicarea o puteți continua în altă parte, deoarece mirii au avut parte de o zi destul de obositoare și nu este politicos să îi oblige invitații să stea în sală până la orele matinale.

Sper că ți-au fost de folos aceste mici recomandări, și, ca de obicei, nu pot să nu remarc că sunt bucuroasă dacă le-ai știut deja.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: