Ministerul Sănătății al Republicii Moldova anunță că 22 de instituții medico-sanitare publice au primit generatoare de curent electric, procurate cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”. Evenimentul de transmitere oficială a generatoarelor a avut loc astăzi, 22 iunie, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, una dintre instituțiile beneficiare.

Datorită acestor generatoare instituțiile vor fi și mai pregătite să ofere pacienților acces neîntrerupt la servicii medicale, în cazul unor eventuale întreruperi de energie electrică.
Generatoarele, cu o capacitate totală de 2045 kW, au fost repartizate de minister la zece spitale raionale, 11 instituții republicane și un spital municipal. Mai exact, au beneficiat de câte un generator Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Institutul de Medicina Urgentă, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Dispensarul Republican de Narcologie, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Spitalul Clinic Bălți, Centrul de plasament temporar și reabilitare pentru copii din Bălți, dar și spitalele de psihiatrie din Chișinău și Bălți.
De asemenea au recepționat generatoare spitalele raionale din Ungheni, Ștefan Vodă, Sângerei, Edineț, Rezina, Leova, Drochia, Telenești, Comrat, Basarabeasca, dar și Spitalul Clinic Municipal nr.4. Valoarea totală a generatoarelor de curent electric constituie 710 000 de dolari.
Menționăm că, din luna martie 2022, instituțiile medicale din țară au fost dotate de Ministerul Sănătății cu 105 generatoare electrice.