Un nou regulament sanitar pentru școlile din Moldova include meniuri variate, cu specific de sezon și meniuri separate pentru elevii cu diete speciale, vestiare în sălile de sport și toalete la fiecare etaj, gimnastică de dimineață și patru ore pe săptămână de educație fizică. Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică acest nou regulament pentru instituțiile de învățământ primar, secundar și profesional tehnic, care va înlocui alte două documente, aprobate în anul 2005, scrie europaliberă.

Autoritățile susțin că e nevoie de aceste noi reguli sanitare pentru a le asigura copiilor un mediu de studiu sigur și condiții bune pentru creștere și dezvoltare. De asemenea, autoritățile își propun să reducă riscurile de îmbolnăvire și rata obezității în rândul copiilor și adolescenților, să sporească numărul școlilor cu apeduct, canalizare și încălzire autonomă, cu cabinete medicale dotate corespunzător, terenuri sportive, ateliere educaționale, sisteme de ventilație și blocuri alimentare.

Documentul conține reguli de amplasare a clădirilor; norme sanitare pentru cămine; norme de protecție împotriva zgomotului; norme privind microclima, ventilația, încălzirea, aprovizionarea cu apă și canalizarea; norme pentru menținerea încăperilor și a teritoriului; condiții pentru alimentația elevilor.

Noul regulament spune că alimentația elevilor trebuie să fie de calitate înaltă, variată și să asigure copiii cu substanțele nutritive necesare. Meniurile trebuie să conțină un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate. Se interzic alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr și încălzirea bucatelor gata preparate. Pentru elevii cu o dietă specială se vor face meniuri separate.

Toate bucatele trebuie să fie servite nu mai târziu de două ore de la sfârșitul procesului tehnologic. Școlile fără bloc alimentar propriu pot să organizeze alimentația elevilor prin sistem de catering, cu respectarea unor condiții.

Mesele de servire trebuie să aibă înveliș igienic, iar vesela trebuie să fie din faianță, porțelan, inox, vase emailate și sticlă. Se interzice utilizarea veselei știrbite, de plastic, de aluminiu sau de ceramică.

Școlile trebuie să asigure condiții pentru spălarea mâinilor și să dispună de surse de apă potabilă cu jet ascendent sau dozatoare de apă potabilă, cu pahare de unică folosință.

Regulamentul propus spune că școlile trebuie să fie amplasate doar în zonele cu regim locativ, pe un sector propriu. Distanța de la clădire până la stradă trebuie să fie de minimum 25 de metri în orașe, iar în sate – până la 15 metri.

Distanța de la teritoriul instituției până la obiectele radiotehnice și sursele de poluare trebuie să fie nu mai mică de 50 de metri.

Teritoriul școlii trebuie să fie îngrădit. Spațiile verzi trebuie să constituie minimum 40% din suprafața totală a terenului. Administrația este obligată să distrugă ambrozia și să prevină reapariția acestei plante alergene.

Teritoriul trebuie să asigure nu mai puțin de 50 de metri pătrați pentru fiecare elev și să fie iluminat în timpul nopții. Toate drumurile, căile de circulație trebuie să fie pavate.

Citiți întregul articol aici.

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul: