Concursul Eurovision din acest an a fost unul dintre cele mai controversate din istoria sa. Câștigătorul Eurovision, Nemo, a criticat aspru organizatorii pentru ceea ce a numit un “dublu standard incredibil”, conform The Independent.

„Poate că Eurovision-ul are nevoie de reparații”, a declarat Nemo în urma victoriei sale.

Prin interpretarea piesei “The Code” la ceremonia din 2024 de la Malmo, Suedia, Nemo a impresionat atât juriul, cât și publicul.

Faptul că spectatorilor li s-a interzis să aducă steaguri în arenă a provocat critici din partea lui Nemo într-o conferință de presă post-eveniment. Întrebat de reporterul Eurovoix Daniel Stridh despre acest aspect, artistul l-a catalogat drept “incredibil”. După ce a spart trofeul în semn de protest, Nemo a continuat să sugereze că atât trofeul cât și Eurovision-ul în ansamblu necesită revizii periodice.

Reporterii l-au întâmpinat pe Nemo cu aplauze și urale, subliniind că experiența sa a fost una intensă și plină de momente care nu reflectau doar dragostea și unitatea, ci și aspecte care l-au întristat profund. În apelul său pentru “mai multă compasiune” și “empatie”, Nemo a dedicat victoria sa “oamenilor care îndrăznesc să fie ei înșiși și oamenilor care au nevoie să fie auziți și înțeleși”.

Elveția a câștigat Eurovisionul cu un punctaj impresionant de 591, urmată de Croația cu 547 de puncte. Ucraina, Franța și Israel s-au clasat, de asemenea, în primele cinci locuri, ultimul primind 12 puncte în urma votului publicului britanic. Cu toate acestea, reprezentanta Israelului a fost huiduită de public, în ciuda punctajului său solid.

De asemenea, au fost menționate și incidente în culise, cu unele delegații fiind acuzate că nu au respectat spiritul regulilor evenimentului. Uniunea Europeană de Radiodifuziune a confirmat că se vor lua măsuri pentru a asigura respectarea valorilor Eurovision-ului în viitor și că vor fi analizate plângerile primite.

Aceste evenimente au fost parte a unei ediții Eurovision pline de provocări și controverse, care ar putea influența modul în care concursul este organizat și gestionat în viitor.

Distribuie articolul: