Potrivit statisticilor, tot mai mulți tați din Republica Moldova aleg să beneficieze de concediul paternal, precum și de cel de îngrijire a copilului. Totuși, experții spun că stereotipurile de gen continuă să descurajeze mulți bărbați să se implice în activitățile casnice, scrie Agora.md

În prezent, legislația națională oferă ambilor părinți posibilitatea de a beneficia de concediu de îngrijire a copiilor de până la trei ani, iar din 2016, tații pot beneficia de un concediul paternal de 14 zile calendaristice în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

„Dacă în 2015, doar 5% din tați beneficiau de indemnizația de îngrijire a copiilor, în anul 2020 ponderea s-a modificat, majorându-se la 16%. Deși este o indemnizație relativ nouă – cea pentru concediul paternal – începe să fie tot mai populară în rândul taților. Iar din ianuarie curent, de această indemnizație pot beneficia inclusiv tații care activează în calitate de liber-profesioniști în domeniul justiției, a menționat Elena Țîbîrnă, directoare generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Familie, marcată în fiecare an la 15 mai, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a lansat o campanie de încurajare a taților să se implice în activitățile de creștere și îngrijire a copiilor și împărțire egală a responsabilităților casnice.

„Stereotipurile de gen deseori descurajează bărbații să se implice în activități casnice sau de îngrijire a copiilor. Iar acum, în pandemie, potrivit unor cercetări UNFPA, femeile au fost și mai mult implicate în aceste activități, pe lângă cele de la serviciu, factor care contribuie la scăderea fertilității. Femeile și bărbații își doresc doi sau trei copii, dar la moment fertilitatea în țară este de maxim 1,7 copii per femeie. Femeile sunt nevoite de multe ori să renunțe la visele lor privind cariera pentru a-și asuma rolul de îngrijitoare a familiei. De aceea, avem nevoie de politici demografice care să satisfacă nevoile bărbaților și femeilor deopotrivă”, a precizat Nigina Abaszada, reprezentantă a UNFPA Moldova.

Potrivit legii, dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.

Sursa: Agora.md

 

Distribuie articolul: