Pe 30 mai, Ziua Sclerozei Multiple este marcată anual, în întreaga lume, cu scopul de a reuni comunitatea medicală, autoritățile de reglementare a asistenței medicale și pacienții din mai multe țări, sporind astfel, gradul de conștientizare a societății față de provocările cu care se confruntă persoanele cu această boală și apropiații acestora. Pacienții din Republica Moldova s-au alăturat evenimentului internațional online.

Anual pe data de 30 mai, comunitatea pacienților cu SM din Republica Moldova s-au unit cu pacienții din alte țări pentru a se sprijini reciproc în lupta împotriva acestei boli grave, precum și pentru a spori nivelul de conștientizare a publicului față de această maladie. Astfel, pacienții au participat la o conferință internațională online, cu prezența experților în domeniul neurologiei din Ucraina și țările CSI și au discutat despre oportunitățile moderne de a ajuta persoanele cu SM, care le vor permite să revină la o viață activă cu drepturi depline.

Scleroza multiplă este o boală cronică autoimună a sistemului nervos central cu un mecanism neurodegenerativ de dezvoltare. SM duce la afectarea simultană a mai multor părți ale sistemului nervos, care se manifestă printr-o varietate de simptome neurologice. Printre acestea fiind: deficiențele de vedere, oboseala severă, durerea, tulburările de coordonare și dificultățile de mers, precum și tulburările de vorbire.

Boala se dezvoltă în principal la o vârstă fragedă, aproximativ 20 de ani, și este cea mai frecventă cauză de handicap dintre afecțiunile non-traumatice la pacienți tineri din întreaga lume. Peste 10 ani de la debutul bolii, 50% dintre pacienții cu astfel de diagnoză devin persoane cu dizabilități. Potrivit specialiștilor, aproximativ 2,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu acest diagnostic. În Republica Moldova, astăzi locuiesc aproximativ 1,4 mii de pacienți cu Scleroză Multiplă.

„Cu regret, majoritatea pacienților cu SM sunt tineri din segmentul vârstei de muncă din societatea noastră. Fiind recunoscută drept cauza principală de invaliditate la vârste tinere, Scleroza Multiplă are consecințe personale, sociale și economice semnificative. Pierderea capacității de muncă la o vârstă fragedă, cheltuielile pentru tratament și spitalizare în caz de agravare a bolii, nevoia de ajutor din exterior pentru menținerea activităților zilnice și costul reabilitării fizice și psihologice – toate acestea devin o povară pentru pacient și familia lui. Diagnosticul în timp util al SM în etapele inițiale ale bolii și prescripția timpurie a tratamentului individualizat necesar previn apariția exacerbărilor, încetinește progresia bolii și dizabilitatea pacienților. Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de medicamente, ne permite să abordăm individual nevoile fiecărui pacient, ceea ce este foarte important în tratamentul unei astfel de boli eterogene și deseori imprevizibile”, a declarat Vitalie Lisnic, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, profesor Departamentul de Neurologie al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este marcată anual pe 30 mai pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă pacienții cu scleroză multiplă la nivel internațional. În această zi, sunt organizate evenimente la scară largă, care vizează informarea societății cu privire la această boală și discutarea oportunităților noi care pot veni în ajutorul pacienților.

„Pe parcursul mai multor ani, compania Merck a participat activ la lupta împotriva sclerozei multiple, Misiunea noastră specială este să creștem nivelul de cunoștințe al profesioniștilor din domeniul sănătății și al publicului larg despre această boală. Scopul nostru este să ajutăm persoanele cu SM să trăiască viața la maximum, să se ocupe cu ceea ce le place și să se bucure de fiecare zi, mulți ani înainte”, a declarat Roger Elia, directorul Merck Biopharma din CSI și Ucraina.

„Găzduirea unor asemenea evenimente, precum Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este o oportunitate excelentă de a aduce împreună pacienți din diferite țări, pentru a depăși sentimentul de singurătate și izolare care s-a acutizat pe fondul pandemiei COVID-19. Ziua Mondială a Sclerozei Multiple permite pacienților să împărtășească experiența lor de a trăi viață deplină cu SM, precum și să atragă atenția publicului, a autorităților din sănătate, a fundațiilor caritabile asupra acestei boli, pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale existente”, a precizat Ostap Kupnovitsky, director general al Sona-Pharm.

Despre Scleroza Multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică autoimună a sistemului nervos central, care ocupă una dintre pozițiile principale printre cauzele dizabilității persoanelor tinere apte de muncă. Se estimează că 2,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu un diagnostic SM. Deși simptomele pot varia, cele mai frecvente sunt scăderea acuității vizuale, amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților, precum și probleme de coordonare a mișcărilor și slăbiciune. Cea mai frecventă formă a bolii este scleroza multiplă recurent remisivă.

Despre Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

Ziua Mondială a SM este marcată anual pe 30 mai. Diverse evenimente și campanii au loc pe tot parcursul lunii mai. Această zi reunește comunitatea globală în jurul SM: oamenii își împărtășesc experiența lor, contribuie la sporirea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la SM, sunt desfășurate diferite campanii dedicate pacienților cu scleroză multiplă. Pentru a depăși barierele sociale și a uni comunitățile în jurul SM, tema Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple  pentru perioada 2020-2022 este dedicată SM Connections. Campania a fost elaborată de Federația Internațională de SM (MSIF), în colaborare cu membrii mișcării globale MSIF din diferite țări.