Astăzi, mai multe companii și autorități din Moldova s-au solidarizat cu cetățenii Ucrainei care se refugiază în țara noastră.

Totodată, menționăm că Guvernul a propus instaurarea stării de urgență pe tot teritoriul țării timp de 60 de zile începând cu data de 24 februarie.

Conform prim-ministrei, în perioada stării de urgență va fi un regim special de intrare și ieșire din țară, un regim special pentru folosirea spațiului aerian. De asemenea, vor fi asigurate măsuri suplimentare de asigurare a persoanelor refugiate din Ucraina.

Iar ceva timp mai devreme, Primăria Chișinău a declarat că orașul Chișinău este pregătit să primească mai multe persoane din Ucraina care au nevoie de refugiu, în contextul situației alarmante declanșate pe teritoriul țării lor.

Printre companiile care s-au solidarizat cu cetățenii Ucrainei se numără rețeaua de telefonie mobilă Orange Moldova Moldova Travel, Moldcell, Moldtelecom și Purcari. Iată care sunt acțiunile acestora.

diez.md

Menționăm că, Vladimir Putin, a declarat în această dimineață că Rusia începe o „operațiune specială” în Ucraina. În același timp, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat introducerea stării de război în toată țara. La ora 8.30, Serviciului de Frontieră al Ucrainei a raportat că ofensiva rușilor era deja în curs de desfășurare în următoarele regiuni: Sumî, Harkiv, Cernihiv și Jâtomâr.

Pe 22 februarie, Consiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Lugansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Sursa: diez.md