În data de 6 septembrie curent, Comisia de Etică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” s-a întrunit, într-un final, în ședință. Membrii au examinat acuzațiile de abuz și hărțuire sexuală de la Catedra Epidemiologie. Deși Comisia a condamnat orice fel de hărțuire, nimeni nu a fost mustrat sau sancționat, iar cazul a fost lăsat pe seama instanței de judecată, notează AGORA.

Comisia a constatat că în cadrul Catedrei Epidemiologie există probleme de comunicare care au condus la apariția unui conflict între angajați și la divizarea acestora în două grupuri, fapt care, „cu regret, a ajuns să fie mediatizat în mass-media”. De asemenea, în urma audierilor individuale cu membrii catedrei, s-a mai constatat că acest conflict „este de lungă durată și la o etapă destul de avansată, astfel încât Comisia „nu a reușit să identifice anumite căi de aplanare și revenire la o colaborare echilibrată în cadrul catedrei”.

Totuși, s-a subliniat că disensiunile de la catedră denotă un management defectuos, dar și o lipsă de respect reciproc, toleranță și de cooperare între toți angajații. Membrii Comisiei nu au putut să se expună însă „argumentat” pe marginea subiectului, menționând că acesta „poate fi examinat doar de instanțele de judiciare”.

Comisia a venit cu niște propuneri. Mai exact, teza de doctor a asistentului universitar Aliona Nastas urmează a fi examinată de o comisie cu specialiști din cadrul altor instituții. De asemenea, urmează a fi elaborat un plan de acțiuni pentru a asigura un „climat favorabil și constructiv” la catedră, iar activitatea angajaților va fi monitorizată „strict” de către decanul Facultății de medicină nr. 1, Gheorghe Plăcintă. Într-un final, Comisia a recomandat tuturor structurilor din cadrul USMF, pornind de la administrație, să condamne oricărei forme de hărțuire.

Vedeți și: VIDEO. Experți, despre hărțuirea sexuală. „Dacă femeile vor avea curajul să vorbească, societatea își va schimba atitudinea”

Pe 8 august, AGORA a scris despre cazul a doi asistenți universitari care și-au acuzat șeful de la catedră de hărțuire sexuală, iar alți angajați s-au plâns de abuz. Profesorul a negat toate acuzațiile, iar rectorul a spus că nu crede în cele relatate de subalterni, menționând că o decizie în acest sens va fi luată de Comisia de Etică. Între timp, șeful de catedră a cerut unei subalterne să dezmintă toate informațiile apărute în presă și să-i achite un prejudiciu moral de un milion de lei. În caz contrar, profesorul va merge în instanța de judecată.

Analizați documentul la sursa citată.