Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a susținut astăzi o conferință de presă împreună cu președinta țării, Maia Sandu.

„Vizita dumneavoastră vine într-un moment complicat pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune afectate de război, și mai multe crize. Apreciem acest semn de solidaritate cu cetățenii. Ultimele evenimente din regiune, în care Rusia a încălcat dreptul internațional, încălcând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, sunt inacceptabile. Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa”, a spus președinta R. Moldova.

Maia Sandu afirmă că Republica Moldova este afectată mai mult decât alte țări de război. Conform președintei, obținerea statutului de țară candidată, în luna iunie, este probabil, realizarea cea mai importantă a țării noastre în acest an:

„ Acest statut ne dă speranța între-o perioadă extrem de dificilă. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă, avem nevoie de sprijin. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și de prima tranșă în valoare 50 de milioane de euro oferite în ultimele luni. Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul european. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an, vor aduce rezultate palpabile doar pe moment. Astăzi avem nevoie de sprijin, ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic, cu riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric. Prețurile la resursele energetice sunt în continuare volatile și mari. Problema energetică este acum una existențială”, adaugă ea.

Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura țara cu resurse energetice, dar și pentru a le oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț, susține Maia Sandu:

„Guvernul a creat fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care conține un mecanism țintit pentru compensarea cheltuielilor la energie pentru cetățenii cu venituri mici. Dar, necesitatea de finanțare pentru acest fond crește odată cu creșterea prețului de achiziție a resurselor energetice. Sunt convinsă că și în Republica Moldova lucrurile se vor îmbunătăți. Salutăm intenția Comisiei de a introduce corupția în regimul de sancțiuni pentru drepturile omului ale UE. Corupția este un pericol pentru democrației și pentru securitatea statelor și trebuie tratată ca atare”, a declarat președinta R. Moldova.

La rândul său, Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, i-a mulțumit Maiei Sandu pentru primire:

„Există o perspectivă clară europeană pentru R. Moldova. Cunosc că există o determinare: R. Moldova se află pe calea corectă. Noi simțim această datorie de a vă ajuta, asista, mai ales, în aceste momente dificile pe care le trece R. Moldova. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a vă proteja în condițiile crizei energetice. R. Moldova este o țară candidată, trebuie nu doar să rămână țară candidată, dar R. Moldova trebuie să devină membru UE. Intenția noastră e să ajutăm R. Moldova, cetățenii Republicii Moldova, vă vom oferi sprijin”, a menționat comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

Distribuie articolul: