Cu siguranță ai auzit și tu despre colagen. În ultimul timp tot mai mulți specialiști ne recomandă să consumăm alimente care cresc producția de colagen în organism. Noi ne-am dorit să aflăm mai multe detalii de la un specialist pentru a ne convinge de beneficiile colagenului. Am aflat multă informație prețioasă Cristina Serbova, nutriționist. 

Ce este colagenul și de ce în ultimul timp vedem că este foarte promovat?

Colagenul este o proteină structurală care se găsește în organismul tuturor animalelor și oamenilor. Alcătuiește țesut conjunctiv, în piele, tendoane, cartilaje, organele și oase.

Acesta proteină nu are impact malefic asupra aspectului exterior sau interior, nu slăbește, nu întinerește și nu tratează de la anumite boli.

Ce beneficii obținem dacă îl consumăm?

Când colagenul este hidrolizat, acesta se descompune în particule mai mici și este ușor de procesat. Aceste particule sunt utilizate în produse create pentru a ameliora problemele pielii, dureri articulare.

Colagenul are efecte doar pentru exteriorul nostru sau și pentru interior?

1. Colagenul poate reduce dureri articulare, deoarece cartilajul articular conține colagen, iar durerile articulare provin adesea din cauza pierderii colagenului, în special cu vârsta. (1)

Studiile arată că colagenul hidrolizat vă poate ajuta la întrărirea articulațiilor și înlăturarea parțială a durerii cauzată de afecțiuni precum artroza.

2. Ajută la tratarea și prevenirea osteoporozei. (2)

În urma unui studiu în care femeile în menopauză administrau câte 5 grame de peptide de colagen zilnic timp de un an, au demonstrat creșterea densitatății minerale osoase și îmbunătățirea markerilor care indică o mai bună formare a osului și o degradare osoasă redusă. (3)

3. Contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii, ceea ce a fost demonstrat în unele cercetări în urma folosirii suplimentelor de colagen. (4)

Conform datelor studiului recent implicând 64 de participanți au descoperit că tratamentul cu 1 gram de peptide de colagen timp de 12 săptămâni s-au redus semnificativ ridurile și pielea a devenit mai hidratată și elastică în comparație cu grupul care a consumat placebo.

Cum este cel mai bine să îl consumăm? În formă de suplimente sau îl putem găsi și în anumite alimente?

Alimentele bogate în colagen sunt răcitură, zeama, deorece sunt pe baza bulionului osos; gelatină, pielea de pui, porc sau vită; pește. Din produse alimentare colagenul se asimilează în corpul nostru la 50-60%. Pe când colagenul din suplimente doar la 20-30%.

Pe Cristina Serbova o puteți găsi pe pagina sa de Instagram, unde oferă informații despre nutriție. 

Surse informative:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5813844/
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20545204
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073484/

 

Distribuie articolul: