Cod Roșu: Elevii trec la învățământul online, iar certificatul COVID-19 – obligatoriu în incinta spațiilor comerciale de deservire. Toate școlile din țară trec la învățământul online pentru următoarele două săptămâni. La intrarea în orice spațiu închis, excepție fiind servicii esențiale, cetățenii vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19. Măsurile epidemiologice aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în contextul creșterii numărului cazurilor zilnice de noul coronavirus din cauza noii tulpini Omicron.

A fost instituit cod roșu de COVID în incinta spațiilor comerciale de deservire

În cadrul briefingului de presă susținut în această după amiază, 20 ianuarie, de către Ministra Sănătății Ala Nemerenco și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, s-au făcut publice deciziile care urmează a fi aprobate în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

Printre acestea, se numără două săptămâni de învățământ de la distanță pentru școlile din țară, începând cu data de 24 ianuarie.

„Având în vedere, pericolul pe care îl reprezintă această tulpină (Omicron) pentru copii se propunerea trecerea școlilor în online, inițial pentru 2 săptămâni. La momentul de față, absolut toate secțiile pe care le-am reactivat ca să spitalizăm copiii bolnavi cu Covid, sunt pline”, a spus ministra, dezvăluind că până la ora actuală în spitale sunt internați deja 220 de copii.

Certificatul COVID-19 va fi obligatoriu în orice spațiu închis, excepțiile fiind magazinele alimentare, farmacii, unități medicale și de vaccinare, bănci, furnizori de servicii poștale și de curierat, etc.

De asemenea, entitățile publice și private vor organiza, după caz, programul de muncă a angajaților la distanță și/sau introducerea programului de muncă diferențiat.

Evenimentele private de orice fel vor fi sistate.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, îndeamnă societatea să dea dovadă de responsabilitate, menționând că nu mai stă problema în aparatele de ventilare, cum a fost anul trecut, ci mai degrabă în lipsa cadrelor medicale, care nu vor face față numărului mare de persoane infectate.

Pentru a afla care sunt mecanismele de compensare funcționale, în special pentru părinții angajați nevoiți să rămână acasă cu copiii pe perioada învățământului online (procedura explicată de ministru), despre compensațiile achitate salariaților pentru zilele libere în urma vaccinării, dar și despre indemnizația oferită în șomaj tehnic, urmăriți video atașat.

Decizia CNESP poate fi accesată mai jos:

hotararea_cnesp_nr.2_din_20.01.2022

Sursa: msmps.gov.md

Distribuie articolul: